Chrome OS

Σε μια παρουσίαση όπου η λέξη «ταχύτητα» αναφέρθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλη, η Google έκανε μια πρώτη επίδειξη των βασικών χαρακτηριστικών του πολυαναμενόμενου Chrome OS, ενώ παρουσίασε και το netbook που θα διατεθεί σε επιλεγμένους χρήστες για δοκιμαστική χρήση. Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκε και η έναρξη της λειτουργίας του Chrome Web Store, ενώ πραγματοποιήθηκε και μια σύντομη αναφορά στον ίδιο τον Chrome

Το Chrome OS

Ταχύτητα, συνδεσιμότητα, ασφάλεια και δυνατότητα απομακρυσμένης εκτέλεσης εφαρμογών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Chrome OS. Σύμφωνα με το demo που παρουσιάστηκε, ένα netbook με Chrome OS θα μπορεί να ανοίξει και να είναι έτοιμο για χρήση μέσα σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα, ενώ θα επανέρχεται από την κατάσταση αδράνειας σχεδόν ακαριαία. Μάλιστα, αναφέρθηκε πως η εμπειρία χρήσης των εφαρμογών θα είναι εξίσου γρήγορη ανεξάρτητα από την πλατφόρμα στην οποία εκτελούνται (netbook ή desktop).

Επίσης, έχουν προβλεφθεί μηχανισμοί που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος είτε υπάρχει σύνδεση (WiFi, 3G) είτε όχι, ενώ με τη λειτουργία του Cloud Print o χρήστης θα μπορεί να στείλει για εκτύπωση ένα έγγραφο από οποιοδήποτε μέρος κι αν βρίσκεται σε συνδεδεμένους εκτυπωτές, χωρίς να χρειαστεί να φορτώσει drivers.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας, υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα που εξασφαλίζουν την προστασία του λειτουργικού και περιλαμβάνουν: αυτόματες αναβαθμίσεις, sandboxing, κρυπτογράφηση δεδομένων, πιστοποίηση της ταυτότητας κατά τη σύνδεση στο σύστημα.

Ο «λογαριασμός επισκέπτη» θα προσφέρεται ως εναλλακτική επιλογή σύνδεσης στον υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε όλα τα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος αλλά σε καμία προσωπική πληροφορία του κατόχου του υπολογιστή. Με την αποσύνδεση, το Chrome OS θα αφαιρεί οποιοδήποτε δεδομένο προήλθε από την δραστηριότητα του «επισκέπτη».

Στην παρουσίαση δόθηκε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του Citrix Receiver, που απευθύνεται κυρίως σε εταιρικούς πελάτες και επιτρέπει την εκτέλεση εφαρμογών εγκατεστημένων σε τρίτα συστήματα, ανεξαρτήτως λειτουργικού.

Το Chrome netbook

Όπως αναμενόταν, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το Cr-48 ένα «ανώνυμο» netbook που θα διανεμηθεί σε επιλεγμένους χρήστες για δοκιμαστικούς λόγους. Το Cr-48 διαθέτει οθόνη 12,1 ιντσών, dual band WiFi, μεγάλο touchpad και έρχεται χωρίς κανέναν σκληρό δίσκο.

Επίσης, η δυνατότητα jailbreaking όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά είναι προεγκατεστημένη, που σημαίνει πως οι developers που θα το πάρουν μπορούν να το κάνουν ό,τι θέλουν. Το Cr-48 θα διατεθεί σε συγκεκριμένες εταιρείες, στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αλλά και σε επιλεγμένους χρήστες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Άνοιξε το Chrome Web Store

Η δεύτερη σε σημασία είδηση που προέκυψε αφορά την έναρξη της λειτουργίας του Chrome Web Store, μιας υπηρεσίας που σκοπό έχει να φιλτράρει τις καλύτερες διαδικτυακές εφαρμογές και παιχνίδια, επιτρέποντας στους χρήστες να τις ανακαλύψουν πιο εύκολα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις εφαρμογές θα μπορούν να τρέξουν και χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο διαδίκτυο. Το Chrome Web Store έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται σταδιακά διαθέσιμο στους χρήστες στη διεύθυνση chrome.google.com/webstore/ και αναμένεται να είναι σύντομα προσβάσιμο από όλους.

…και λίγα λόγια για τον Chrome

Η παρουσίαση είχε ξεκινήσει με μια εκτενή αναφορά στον Chrome και στην αύξηση της δημοτικότητάς του μέσα στο 2010, αλλά και στα νέα χαρακτηριστικά που παρουσίασε την χρονιά που μας πέρασε (βλ. Google Instant, ενσωματωμένος PDF Viewer, GPU Aceeleration κ.α.).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα και την απλότητα του browser, καθώς επίσης και στο θέμα της ασφάλειας, ενώ αναφέρθηκε και ο Chrankshaft, ένα νέο εργαλείο που αναλαμβάνει να βελτιώσει τις επιδόσεις της μηχανής JavaScript του Chrome, αυξάνοντας σημαντικά την ταχύτητα του browser.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Το Chrome OS, το Chrome netbook και η έναρξη της λειτουργίας του Chrome Web Store

  1. Pingback: Tweets that mention Το Chrome OS, το Chrome netbook και η έναρξη της λειτουργίας του Chrome Web Store | Freeweird -- Topsy.com

Comments are closed.