Πολλά websites προκειμένου να πετύχουν μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση κάνουν παραχωρήσεις σε θέματα ευχρηστίας. Υπερβολικά μικρές γραμματοσειρές, κακή αντίθεση φόντου και κειμένου, μικρές αποστάσεις μεταξύ των σειρών, γραφικά που αποσπούν την προσοχή, είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους που μπορούν να δυσχεράνουν την ανάγνωση ενός διαδικτυακού κειμένου.

Το ClipR είναι ένα bookmarklet που σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, καθώς με το πάτημα ενός κλικ σας επιτρέπει να επιλέξετε την περιοχή του website που θέλετε να διαβάσετε και να την κάνετε πιο ευανάγνωστη.

Πιο συγκεκριμένα, το ClipR «καθαρίζει» το κείμενο οποιασδήποτε ιστοσελίδας από όλα τα στοιχεία που δεν αφορούν αυτό καθαυτό το περιεχόμενο που έχετε επιλέξει, διατηρώντας ωστόσο τις μορφοποιήσεις όπου χρειάζονται: π.χ. κρατάει φωτογραφίες, υπογραμμίσεις, έντονα γράμματα, links. Επιπλέον, τροποποιεί το μέγεθος του κειμένου και το διάστιχό του, ώστε να γίνει πιο ευανάγνωστο.

Για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα, δείτε στην πρώτη φωτογραφία την επιλογή της περιοχής μέσω του ClipR (το κόκκινο περίγραμμα υποδεικνύει την περιοχή που επιλέγεται) και το πώς αυτή μορφοποιείται στη συνέχεια, στη δεύτερη φωτογραφία.

before clipred

 

Για να χρησιμοποιήστε το ClipR, πηγαίνετε στη σελίδα όπου βρίσκεται το bookmarklet και προσθέστε το link του στα αγαπημένα σας ή μεταφέρετέ το με απλό drag and drop στην μπάρα με τα αγαπημένα του browser σας, για ευκολότερη πρόσβαση.

Κάθε φορά που θέλετε να το ενεργοποιήσετε, απλώς πατήστε το bookmark και επιλέξτε την περιοχή της σελίδας που θέλετε να «καθαρίσετε». Για να επαναφέρετε τη σελίδα στην αρχική της κατάσταση, κάνε ανανέωση (refresh).

Το ClipR, ως bookmarklet που είναι, δεν χρειάζεται εγκατάσταση σε τρέχει σε όλους τους browsers, συνεπώς δεν θα επιβαρύνει με κανένα τρόπο το σύστημά σας.

 

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.allapis.com/Bookmarklet.html

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 25 Μαρτίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ