about Το Gmail έχει καταφέρει να κάνει πολλούς χρήστες να εγκαταλείψουν τους παραδοσιακούς e-mail clients (βλ. Thunderbird, Outlook κλπ) για χάρη του εύχρηστου online περιβάλλοντός του. Παρόλα αυτά, η ανάγκη να ειδοποιούνται για τα νέα e-mail που λαμβάνουν χωρίς απαραίτητα να έχουν ανοιχτό το Gmail ή ακόμα και τον browser τους, έχει συντελέσει στο να δημιουργηθούν διάφορες εφαρμογές που αναλαμβάνουν το συγκεκριμένο ρόλο.

Το Scott’s Gmail Alert είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που εγκαθίσταται στα δεξιά της μπάρας των Windows (system tray) και σας ειδοποιεί για τα νέα μηνύματα που έρχονται στον Gmail λογαριασμό σας. Η βασική ιδιαιτερότητά του σε σχέση με άλλες αντίστοιχες εφαρμογές είναι ότι μπορείτε να ρυθμίσετε το χρονικό διάστημα αλλά και τις συνθήκες κατά τις οποίες επιθυμείτε να λαμβάνετε τις ειδοποιήσεις.

Επιπλέον, το πρόγραμμα είναι γεμάτο με επιλογές και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να σας βοηθήσουν να φέρετε στα μέτρα σας τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι ειδοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Scott’s Gmail Alert περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Το πρόγραμμα είναι μεταφρασμένο σε αρκετές γλώσσες, στις οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνονται ακόμη τα Ελληνικά. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σας δίνει τη δυνατότητα να το μεταφράσετε μόνοι σας σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα θέλετε, είτε κατεβάζοντας αυτόματα τη μετάφραση από το Google Translate, είτε κάνοντάς τη «χειροκίνητα».
  • Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερους από έναν λογαριασμούς, είτε πρόκειται για κανονικό Gmail είτε για λογαριασμούς σε Google Apps. Επιπλέον, μπορείτε να ελέγξετε το ημερολόγιό σας, αλλά και να παρακολουθείτε RSS Feeds από το Google News. Σημείωση: Στους όρους χρήσης του προγράμματος αναφέρει πως για να μπορείτε να διαχειριστείτε περισσότερους από έναν ταυτόχρονους λογαριασμούς, θα πρέπει προηγουμένως να κάνετε ελάχιστη δωρεά (donation) 3 ευρώ. Παρόλα αυτά, εγώ πρόσθεσα 2 διαφορετικούς λογαριασμούς e-mail και ένα ημερολόγιο, χωρίς να συναντήσω κάποιο πρόβλημα.
  • Μπορείτε να παραμετροποιήσετε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο θα εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις: χρώματα, εφέ, επίπεδο διαφάνειας, θέση στην οθόνη, μέγεθος, αλλά και να τις απενεργοποιείτε τελείως όταν τρέχετε άλλες εφαρμογές σε fullscreen.
  • Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται να εμφανίζονται και πότε θα πρέπει να παραμένουν «σιωπηλές», ώστε να μη σας ενοχλούν.
  • Το Scott’s Gmail Alert μπορεί επίσης να τρέξει σε “USB mode” – απευθείας από το stickάκι σας, δηλαδή – ενώ σας δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσετε τις ρυθμίσεις σας με κωδικό, να της αποθηκεύσετε και τις επαναφέρετε.
  • Επιπλέον, το πρόγραμμα σας επιτρέπει να στείλετε απευθείας e-mail χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθείτε το Gmail σας. Πρόκειται για αρκετά πρακτική λειτουργικότητα, που όμως έχει το μειονέκτημα πως στο τέλος κάθε μηνύματος εμφανίζει την υπογραφή του προγράμματος, την οποία από ότι είδα δεν υπάρχει τρόπος να απενεργοποιήσετε.
  • Ενεργή ανάπτυξη και καλή υποστήριξη. Aξίζει εδώ να αναφέρω την καλή εντύπωση που μου έκανε το γεγονός πως όταν έστειλα e-mail με κάποιες προτάσεις για βελτιώσεις στον Scott, την επόμενη κιόλας μέρα έλαβα απάντηση όπου με παρέπεμπε να δοκιμάσω μια beta έκδοση του προγράμματος η οποία περιλάμβανε τις περισσότερες από τις αλλαγές που ζητούσα (περιλαμβάνονται στην καρτέλα που βλέπετε στην τελευταία εικόνα).

translateaddaccountsaddgoogleappsdisplay

sendmailfrequency iconsettings

Το Scott’s Gmail Alert έχει ακόμη ορισμένα μικρά ζητήματα ευχρηστίας, καθώς για να το φέρετε ακριβώς στα μέτρα σας θα πρέπει να του αφιερώσετε λίγο χρόνο. Επίσης, η κατανάλωση μνήμης είναι λιγάκι ανεβασμένη, χωρίς όμως να φτάνει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα (γύρω στα 50ΜΒ στον υπολογιστή μου). Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε πως για να εγκατασταθεί απαιτεί να έχετε στον υπολογιστή σας το .net framework v.3.5, το οποίο όμως έρχεται έτσι κι αλλιώς προεγκατεστημένο στα Windows Vista και 7.

Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που ήδη προσφέρει αρκετές ευκολίες συγκριτικά με άλλες αντίστοιχες εφαρμογές και το πιο σημαντικό, δείχνει να εξελίσσεται και να βελτιώνεται συνεχώς.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ga.graphicport.net/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ