Μέχρι πρόσφατα θεωρούσα πως η καλύτερη δωρεάν λύση για την οργάνωση των φωτογραφιών μου είναι το Picasa. Βλέποντας όμως το Adobe Photoshop Album Starter Edition, άρχισα να το ξανασκέφτομαι.

Το Adobe Photoshop Album SE είναι η δωρεάν, “πετσοκομμένη” εκδοχή του του Adobe Photoshop Elements (που είναι μακράν το κορυφαίο στην κατηγορία του, αλλά και ακριβό) και, σε σχέση με το Picasa, προσφέρει ένα πολύ βασικό, κατά τη γνώμη μου, πλεονέκτημα: ιεραρχική οργάνωση των tags.

Έτσι, ενώ στο Picasa το tagging γίνεται μέσω των λεγόμενων “Albums”, που είναι επίπεδα και χωρίς βάθος, στο Adobe Photoshop Albums SE υπάρχουν ενότητες που κάθε μία από αυτές μπορεί να περιλαμβάνει συγκεκριμένα tags.

Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια κατηγορία “Οικογένεια” και από κάτω να “κρεμάσει” μια σειρά από tags του τύπου “μπαμπάς”, “μαμά”, “αδερφός” κλπ. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προβάλλει μόνο τις φωτογραφίες εκείνες στις οποίες εμφανίζεται π.χ. ο πατέρας ή όλες τις φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται μαζί και ο πατέρας και η μητέρα κ.ο.κ.

Ο τρόπος χαρακτηρισμού των φωτογραφιών είναι πολύ εύχρηστος, καθώς αρκεί να επιλέξετε τις εικόνες που θέλετε να χαρακτηρίσετε και να κάνετε ένα απλό drag ‘n drop των tags που αντιστοιχούν σε αυτές.

Επιπλέον, το Adobe Photoshop Albums SE δίνει τη δυνατότητα προβολής των φωτογραφιών ημερολογιακά, μέσω ενός εύχρηστου ημερολογίου, πράγμα επίσης αρκετά πρακτικό.

Στα μειονεκτήματα του προγράμματος, το όχι και τόσο ελκυστικό interface (για την ακρίβεια, δεν είναι άσχημο, απλώς βρίσκω το picasa πιο όμορφο), καθώς και το ότι εμφανίζει διάφορες παραπομπές στο site της Adobe, παροτρύνοντάς σε να αγοράσεις τα προϊόντα της.

Άποψή μου, πάντως, είναι πως όσοι ενδιαφέρονται για ένα καλό πρόγραμμα για την οργάνωση των φωτογραφιών τους και δεν είναι διατεθειμμένοι να πληρώσουν για το (κορυφαίο, είπαμε) Adobe Photoshop Elements, αξίζει να δοκιμάσουν τόσο το Picasa όσο και το Adobe Photoshop Albums SE, για να δουν ποιο τους ταιριάζει περισσότερο.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.adobe.com/products/photoshopalbum/starter.html

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου 2008. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ