stickysorter Τα «διαγράμματα συνάφειας» (affinity diagrams) είναι μια γνωστή τεχνική που χρησιμοποιείται συνήθως σε διαδικασίες brainstorming προκειμένου να οργανωθούν θεματικά ιδέες, έννοιες ή διαδικασίες, ιδίως στην περίπτωση που ο αριθμός τους είναι μεγάλος. Ακόμη κι αν δεν έχετε υπόψη σας τη συγκεκριμένη ορολογία, είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη δει διαγράμματα συνάφειας ή ακόμη και να τα έχετε χρησιμοποιήσει, εάν έχετε επιχειρήσει κάποια στιγμή να οργανώσετε τις σκέψεις σας κολλώντας post-its σε κάποιον πίνακα (βλ. παράδειγμα).

Το StickySorter είναι μια εφαρμογή του Microsoft Office Labs που σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε διαγράμματα συνάφειας όχι σε πίνακα και με πραγματικά post-it notes, αλλά στον υπολογιστή σας – με όλα τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται κάτι τέτοιο (κι όμως, καμιά φορά η Microsoft φτιάχνει ενδιαφέροντα δωρεάν προγράμματα).

Η χρήση του StickySorter είναι πολύ απλή και η γενική της ιδέα είναι ίδια με αυτή της …αναλογικής έκδοσης των post-its και του πίνακα. Μόνο που εδώ δημιουργείτε τις σημειώσεις σας με τη μορφή ψηφιακών post-it notes και τα τακτοποιείτε στην επιφάνεια της εφαρμογής, που παίζει το ρόλο του πίνακα. Από εκεί και πέρα, τα βασικά χαρακτηριστικά του StickySorter μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

  • newgroup Δυνατότητα επιλογής έως έξι διαφορετικών χρωμάτων στα postits.
  • Ομαδοποίηση των σημειώσεων σε κατηγορίες που εσείς ορίζετε. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να μετακινείτε ομαδικά τις σημειώσεις σας σε όποιο σημείο του «πίνακα» θέλετε.
  • Αυτόματη τακτοποίηση των σημειώσεων με 3 διαφορετικούς τρόπους: Pile, όπου η μία πέφτει πάνω στην άλλη σε «χύμα» σωρό, Stack, όπου οι σημειώσεις τοποθετούνται η μία κάτω από την άλλη και Tile, όπου η τοποθέτηση γίνεται σε στήλες.
  • addfieldsΔυνατότητα δημιουργίας επιπλέον πεδίων μέσα σε μία σημείωση. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα την πληροφορία ακόμη και μέσα στην ίδια τη σημείωση.
  • Συντομεύσεις για όλες σχεδόν τις ενέργειες, ώστε να μπορείτε εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή χωρίς να χρειαστεί να πιάσετε σχεδόν ποτέ το ποντίκι.
  • Αναζήτηση μέσα στο κείμενο των σημειώσεων.
  • findΑποθήκευση του διαγράμματος ως αρχείο .csv, κάτι που είναι πρακτικό γιατί μπορείτε στη συνέχεια να το ανοίξετε ακόμη και με το Excel ή το Access (ή τις αντίστοιχες εφαρμογές του OpenOffice).

Είναι προφανές ότι το StickySorter απευθύνεται σε αρκετά συγκεκριμένο κοινό. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να αποδειχτεί πρακτικό ακόμη και για καθημερινή χρήση ως ένας γενικά καλός τρόπος οργάνωσης των σημειώσεων, ειδικά στην περίπτωση που τις χρησιμοποιείτε εκτεταμένα και με τον καιρό έχουν μαζευτεί πολλές.

Το StickySorter τρέχει σε όλες τις εκδόσεις των Windows (XP, Vista, 7) και απαιτεί την ύπαρξη του .NET Framework 2.0 (κατά πάσα πιθανότητα θα το έχετε ήδη εγκατεστημένο).

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://bit.ly/dChcEn

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ