Προσπαθώντας να περιγράψω το τι ακριβώς κάνει το Compendium, θα έλεγα πως πρόκειται ένα open source εργαλείο με το οποίο μπορεί κανείς να οπτικοποιήσει και να διαχειριστεί τις συνδέσεις μεταξύ ιδεών και -γενικότερα- πληροφοριών.

Για παράδειγμα, με το Compendium μπορει κανείς να “χαρτογραφήσει” μια συζήτηση, αποτυπώνοντας τις διάφορες συνδέσεις που προκύπτουν μεταξύ των θεμάτων που θα αναφερθούν, αλλά και των υποκειμένων τους.

Επίσης, μπορεί να χρησιμεύσει στο να οργανώσει κανείς τις σκέψεις του και να συνδέσει υλικό που προέρχεται από διαφορετικές περιοχές (π.χ. ιδέες με πρόσωπα ή και συγκεκριμένα έγγραφα).

Η εξαγωγή του παραγόμενου αποτελέσματος μπορεί να γίνει σε xml, σε html, σε συμπιεσμένο αρχείο κλπ. Για την εκτέλεση του προγράμματος απαιτείται η εγκατάσταση του java runtime environment. Ο installer του Compendium περιλαμβάνει την έκδοση 5 του JRE – σε περίπτωση όμως που έχετε ήδη κάποια μεταγενέστερη έκδοσή της, καλύτερο είναι να παρακάμψετε αυτό το βήμα κατά την εγκατάσταση και να κρατήσετε αυτή που ήδη έχετε. Σημείωση: Για να λειτουργήσει το πρόγραμμα απροβλημάτιστα σε Vista, θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του Java Runtime Environment και σίγουρα όχι την 5.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://compendium.open.ac.uk/institute/index.htm

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου 2008. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ