Dropbox

Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι οι άνθρωποι του Dropbox, που σε μια προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι μετά το πρόσφατο κενό ασφαλείας που αντιμετώπισε η υπηρεσία, αποφάσισαν να τροποποιήσουν τους όρους χρήσης. Σκοπός, σύμφωνα με τους ίδιους, «να τους κάνουν πιο κατανοητούς στο ευρύ κοινό». Λίγο όμως η καχυποψία μετά τις παλιότερες κατηγορίες για παραπλάνηση των χρηστών και λίγο κάποια σκοτεινά σημεία ως προς τα δικαιώματα του Dropbox πάνω στα αρχεία τους και οι έντονες διαμαρτυρίες δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Τα αρνητικά σχόλια, μάλιστα, ήταν τόσα, που μια μέρα μετά οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας επανήλθαν για να πραγματοποιήσουν διευκρινίσεις.

Η ανακοίνωση του Dropbox παραπέμπει στην αναθεωρημένη πολιτική ιδιωτικού απορρήτου και στη σελίδα όπου εξηγούνται γενικά θέματα ασφαλείας της υπηρεσίας, παροτρύνοντας τους χρήστες να τα διαβάσουν. Ωστόσο, την προσοχή τράβηξε ένα συγκεκριμένο σημείο που αναφέρεται στα δικαιώματα που έχει το Dropbox πάνω στα δεδομένα των χρηστών και γράφει χαρακτηριστικά:

Υποβάλλοντας τα αρχεία σας στις υπηρεσίες μας, παραχωρείτε σε εμάς (και σε όσους συνεργάζονται μαζί μας για την παροχή αυτών των υπηρεσιών) … το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε, αντιγράψουμε, διανείμουμε ή να ετοιμάσουμε παράγωγα έργα (όπως μεταφράσεις ή μετατροπές σε διαφορετικούς τύπους αρχείων) των αρχείων αυτών … ή να επιδείξουμε δημόσια το εν λόγω υλικό, στο βαθμό που κρίνουμε ότι κάτι τέτοιο είναι σκόπιμο για την Υπηρεσία.

Ακολούθησαν εκατοντάδες σχόλια από χρήστες που ζητούσαν εξηγήσεις και άλλους που δήλωναν ότι παύουν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία. Την επομένη προστέθηκαν στην αρχική ανακοίνωση δύο ενημερώσεις, όπου εξηγείται πως όσα αναφέρονται στους όρους χρήσης είναι τα απολύτως απαραίτητα προκειμένου η υπηρεσία να μπορεί να εκτελέσει συγκεκριμένες λειτουργίες. Παραπέμπει μάλιστα και στους όρους χρήσης της Google, οι οποίοι, περιλαμβάνουν παρόμοιες διατυπώσεις.

Όπως και να έχει, φαίνεται πως το 2011 δεν είναι η χρονιά του Dropbox αφού μετά από μια μακρά περίοδο όπου λάμβανε μόνο θετικά σχόλια το κλίμα έχει πλέον αντιστραφεί τελείως, αποδεικνύοντας πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στον χώρο της τεχνολογίας. Αυτό πάντως που το σώζει είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ακόμη στον ορίζοντα κάποιος σοβαρός αντίπαλος που θα μπορέσει να διεκδικήσει το κοινό του…

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουλίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Νέες γκρίνιες για το Dropbox μετά τις αλλαγές στους όρους χρήσης του

Comments are closed.