death Πρώτο δεδομένο: όπως έχει πει και ο Ζάχος Δόγκανος, «όλοι μας μια μέρα θα πεθάνετε»!  Δεύτερο δεδομένο: εκτός κι αν σκοπεύετε να αυτοκτονήσετε, δεν μπορείτε να ξέρετε πότε θα σας βρει το μοιραίο. Μπορεί να είναι ένα ατύχημα σε μια ώρα από τώρα, μπορεί τα βαθιά γεράματα ύστερα από πολλά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, ίσως τη στιγμή του απευκταίου να ευχόσασταν να είχατε κάνει κάτι παραπάνω για να αφήσετε το στίγμα σας στον κόσμο: να μοιραστείτε τις κρυφές σας σκέψεις, να εξομολογηθείτε παλιές αμαρτίες ή απλώς να αποκαλύψετε τον αριθμό της θυρίδας που περιέχει τα αποδεικτικά στοιχεία που θα κλείσουν μέσα τους δολοφόνους σας (μαζί και την τοποθεσία όπου κρύψατε τα κλοπιμαία).

Το Dead Man’s Switch είναι μια δωρεάν online υπηρεσία που κάνει αυτό ακριβώς: αφού βεβαιωθεί ότι πεθάνατε, στέλνει τα e-mail σας στους παραλήπτες που έχετε ορίσει.

Πώς λειτουργεί

Γράφετε μερικά e-mail και επιλέγετε τους παραλήπτες. Τα e-mail αυτά είναι κρυπτογραφημένα, ώστε να διασφαλιστεί το ότι δεν θα πέσουν στα χέρια ανεπιθύμητων. Κάθε τόσο (μια φορά το μήνα), η υπηρεσία σας στέλνει ένα e-mail για να ελέγξει ότι είστε καλά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επισκεφθείτε το link που παραθέτει και να δηλώσετε το «παρών» (ή το «παρούσα», τελοσπάντων).

Εάν δεν το κάνετε, θα λάβετε ένα δεύτερο μετά από δυο βδομάδες κι ένα τρίτο, μετά από μία. Εάν δεν απαντήσετε σε κανένα από αυτά, το Dead Man’s Switch θα υποθέσει ότι πεθάνατε και θα στείλει τα e-mail σας στους δηλωμένους παραλήπτες. Δείτε το σαν ένα είδος ηλεκτρονικής διαθήκης.

Παραδείγματα

Κι επειδή εμείς εδώ στο Freeweird (το εμείς είναι σχήμα λόγου – ένας είμαι) δοκιμάζουμε αυτά που παρουσιάζουμε, ακολουθούν μερικές εικόνες που δείχουν την όλη διαδικασία από την αρχή μέχρι το …μοιραίο τέλος.

write-mailinterfacecheck-mail worriedreally-worriedhe-died

Το κατά πόσο μπορείτε να εμπιστευτείτε το Dead Man’s Switch για την δημιουργία της ηλεκτρονικής σας διαθήκης είναι κάτι που το αφήνω στην κρίση σας. Ο (Έλληνας) δημιουργός της υπηρεσίας ξεκαθαρίζει πως παρόλο που κάνει ότι μπορεί, δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία της. Πάντως, αν και φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί με αρκετή δόση χιούμορ, δείχνει να λειτουργεί.

Δείτε και την καλή πλευρά όμως: αν χρησιμοποιήσετε για σοβαρό σκοπό το Dead Man’s Switch είναι δύσκολο να μείνετε δυσαρεστημένοι, αφού ενδεχόμενη δυσλειτουργία της υπηρεσίας μάλλον θα συμβεί όταν θα είναι πια πολύ αργά για διαμαρτυρίες…

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.deadmansswitch.net/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ