preview Το OnTopReplica είναι ένα δωρεάν, portable πρόγραμμα που σας επιτρέπει να εμφανίσετε οποιοδήποτε ανοιχτό παράθυρο των Windows σε μικρογραφία (thumbnail) τοποθετημένη μόνιμα στην κορυφή όλων των άλλων ανοιχτών παραθύρων. Ο «κλώνος» αυτός δείχνει ακριβώς ό,τι και το αυθεντικό παράθυρο, είτε πρόκειται για βίντεο είτε για κάποιο πρόγραμμα.

Πού θα μπορούσε να σας χρειαστεί; Φανταστείτε για παράδειγμα πως βλέπετε ένα βίντεο-κλιπ στο youtube ενώ παράλληλα σερφάρετε ή γράφετε κάποιο κείμενο στο word. Ή ότι κατεβάζετε κάποιο μεγάλο αρχείο και θέλετε να βλέπετε ανά πάσα στιγμή την εξέλιξή του, ακόμη κι αν την ίδια στιγμή δουλεύετε πάνω σε κάτι άλλο.

Το OnTopReplica κάνει μόνο ένα πράγμα, αλλά το κάνει καλά. Ορισμένα από τα πιο αξιόλογα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν τα εξής:

  • select-windows Είναι portable, που σημαίνει πως δεν χρειάζεται εγκατάσταση. Απλώς το κατεβάζετε και το τρέχετε.
  • Δίνει τη δυνατότητα εύκολης ρύθμισης του μεγέθους, της θέσης και της διαφάνειας του παραθύρου.
  • Επιτρέπει, με την επιλογή “Click forwarding” να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα να κάνετε κλικ μέσα στο παράθυρο του OnTopReplica. Η δυνατότητα αυτή είναι από προεπιλογή απενεργοποιημένη, ωστόσο μπορεί να αποδειχτεί πολύ βολική στην περίπτωση που βλέπετε κάποιο βίντεο και θέλετε να έχετε πρόσβαση στα κουμπιά play / pause κλπ, χωρίς να καταφεύγετε στο αυθεντικό παράθυρο.
  • select-region Δίνει τη δυνατότητα απομόνωσης μιας συγκεκριμένης περιοχής του παραθύρου (“Select region”). Επίσης πολύ πρακτικό όταν πρόκειται για βίντεο από το youtube ή άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, όπου δεν σας ενδιαφέρει να βλέπετε τα διάφορα περιφερειακά στοιχεία αλλά μόνο το ίδιο το βίντεο.
  • Επιτρέπει την εκτέλεση πολλών διαφορετικών παραθύρων της εφαρμογής την ίδια στιγμή. Έτσι μπορείτε να παρακολουθείτε ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά παράθυρα.

Το OnTopReplica είναι από εκείνα τα προγράμματα που συνήθως η πρώτη αντίδραση που σου προκαλούν είναι ένα «ε και λοιπόν;». Όταν όμως καταλάβεις τί ακριβώς κάνει και σε ποιές περιπτώσεις θα μπορούσε να αποδειχτεί χρήσιμο, είναι πολύ πιθανό να καταφέρει να κερδίσει μια μόνιμη θέση στον σκληρό σου δίσκο.

Ελάχιστη απαίτηση από πλευράς λειτουργικού είναι τα Windows Vista Home Premium, αφού για να λειτουργήσει το πρόγραμμα χρειάζεται να είναι ενεργοποιημένο το Aero.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ontopreplica.codeplex.com/

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουνίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ