ΕΡΤ

Την χρηματοδότηση της ΕΡΤ Α.Ε. με το ποσό των 9,8 εκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του οπτικοακουστικού αρχείου της προβλέπει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ. Η Πράξη εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2007 -2013 και συγχρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση διαθέτει το πλουσιότερο οπτικοακουστικό αρχείο στην Ελλάδα, αφού εκτιμάται ότι το 70% του ιστορικού οπτικοακουστικού υλικού της Ελλάδας βρίσκεται στα αρχεία της ΕΡΤ.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην υποστήριξη παρεμβάσεων εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, ενώ στόχος είναι τα ποσά που προβλέπονται από το Πρόγραμμα να κατευθυνθούν και προς την οπτικοακουστική αγορά. Το εγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

 • τη διάσωση, ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση 15.000 τεκμηρίων,
 • την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού,
 • την δημιουργία εικονικού μουσείου και
 • την παραγωγή ντοκιμαντέρ με αφορμή τη θεματολογία του ψηφιακού αρχείου.

Μέχρι σήμερα έχει διασωθεί, ψηφιοποιηθεί, τεκμηριωθεί και αναδειχθεί (και μέσω διαδικτύου) ένα μικρό μέρος του ιστορικού υλικού και μέσα από προγράμματα που έχουν συγχρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΡΤ, ενώ μεγάλο μέρος του αρχείου είναι ακόμα ανεξερεύνητο.

Ενδεικτικά, τα τεκμήρια που περιλαμβάνονται αφορούν:

 • Οπτικοακουστικό αρχείο (video – film) τηλεόρασης, συνολικού μεγέθους 136.500 ώρες.
 • Αρχείο ειδήσεων με 237.000 θέματα, που αντιστοιχούν σε περίπου 10.000 ώρες.
 • Αθλητικό αρχείο με 50.000 κασέτες, που αντιστοιχούν σε περίπου 37.500 ώρες.
 • Φωτογραφικό αρχείο 350.000 φωτογραφιών.
 • Ραδιοφωνικό αρχείο 82.000 δίσκων (55.000 δίσκοι 33  στροφών που αντιστοιχούν σε περίπου 45.800 ώρες, 27.000 δίσκοι 45 στροφών που αντιστοιχούν σε περίπου 3.600 ώρες και 85.000 μαγνητοταινίες που αντιστοιχούν σε περίπου 85.000 ώρες).
 • Μουσική βιβλιοθήκη με 14.000 έργα, που αντιστοιχούν σε περίπου 1.400.000 σελίδες.
 • Αρχείο περιοδικών και εγγράφων που περιλαμβάνει 20.000 σελίδες περιοδικά και 780.000 σελίδες έγγραφα.

Το σύνολο του έργου θα υλοποιηθεί με διαγωνισμούς και ανοικτές διαδικασίες. Για τη στελέχωση των (άμισθων) ομάδων και επιτροπών του έργου θα γίνει ανοικτή πρόσκληση προς το προσωπικό της ΕΡΤ.

Πηγή: mediablog.gr

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Εγκρίθηκε το έργο ψηφιοποίησης του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ

 1. Pingback: Tweets that mention Εγκρίθηκε το έργο ψηφιοποίησης του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ | Freeweird -- Topsy.com

Comments are closed.