Τις πρώτες μέρες του, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά για τα οποία ήταν διάσημο το διαδίκτυο αφορούσε την δυνατότητά του να επιβιώνει από βλάβες και διακοπές παροχής: μπορεί από εδώ κι από εκεί να υπήρχαν μερικά «πεσμένα» κέντρα δεδομένων ή κάποιο κατεστραμμένο καλώδιο, αλλά οι άνθρωποι θα παρέμεναν συνδεδεμένοι στο μεγαλύτερο μέρος του. Σήμερα, όμως, η κατάσταση μοιάζει εν μέρει να έχει αλλάξει, αφού υπάρχουν όλο και περισσότερα σημεία που αν αποτύχουν, παρασύρουν μαζί τους μεγάλα μέρη του παγκόσμιου ιστού.

Ένα τέτοιο κεντρικό σημείο είναι το Facebook, που στις 8 Φεβρουαρίου αντιμετώπισε πρόβλημα με ένα plugin του, για να μας θυμίσει για ακόμη μία φορά πόσο εξαρτημένοι είμαστε από αυτό αλλά και πόσο ευάλωτο είναι το διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα, για περίπου μία ώρα, ένα bug στη λειτουργία του Facebook Connect, που χρησιμοποιούν πολλοί ιστοχώροι, ανακατεύθυνε τους επισκέπτες τους σε σελίδα λάθους στο facebook.com. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα του τί θα συνέβαινε αν επισκεπτόσασταν εκείνη την ώρα το NBCNews.com.

Η εξάρτηση από το Facebook, όμως, είναι μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις όπου ένα μεγάλο – και ίσως το δημοφιλέστερο – μέρος του παγκόσμιου ιστού εξαρτάται από τον κώδικα και τις υπηρεσίες τρίτων. Άλλα τέτοια «κεντρικά σημεία» που η αποτυχία τους μπορεί να παρασύρει πολλούς και μεγάλους ιστοχώρους είναι οι υπηρεσίες του Amazon AWS και, φυσικά, ολόκληρο το δίκτυο υπηρεσιών της Google.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το καλοκαίρι του 2012 μια καταιγίδα στη Β. Βιρτζίνια είχε προκαλέσει την πολύωρη πτώση πολλών δημοφιλών υπηρεσιών, ενώ σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο μια πιο μόνιμη αναστάτωση προκάλεσε σε συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών η απόφαση της Google να καταργήσει την δωρεάν έκδοση του Google Apps για επιχειρήσεις.

Πώς, όμως, φτάσαμε στο σημείο να εξαρτιόμαστε τόσο πολύ από υπηρεσίες όπως η Google, το Facebook ή η Amazon; Οι λόγοι είναι μάλλον προφανείς. Στην περίπτωση του Amazon AWS, έχουμε μια πολύ φτηνή υπηρεσία που επιτρέπει με χαμηλό κόστος την υποστήριξη ιστοχώρων υψηλής επισκεψιμότητας. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το Google Apps ή το Gmail. Αυτός που βλέπει το ποτήρι μισοάδειο, θα πει πως το τίμημα του χαμηλού κόστους είναι το ότι πλέον οι υπηρεσίες σου εξαρτώνται από την υποδομή ενός τρίτου και όταν αυτός έχει πρόβλημα έχεις, αναγκαστικά, κι εσύ.

Από την άλλη, αυτός που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο θα υποστηρίξει πως είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο, τεχνικά προβλήματα κάποτε θα προκύψουν. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι προτιμότερο να έχει την ευθύνη της επίλυσής τους μια εταιρεία με τις υποδομές της Google και της Amazon παρά ο ίδιος με τους περιορισμένους, ενδεχομένως, πόρους και τεχνογνωσία.

Στην περίπτωση του Facebook, τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί το δέλεαρ έχει να κάνει με το γεγονός ότι το κοινωνικό δίκτυο και οι υπηρεσίες που σε αφήνει να ενσωματώσεις στις σελίδες σου σε βοηθούν να αυξήσεις την κίνηση και την συμμετοχή των επισκεπτών. Επικοινωνιακά, το Facebook είναι σημαντικό εργαλείο για την προώθηση ενός ιστοχώρου, γι’ αυτό πολλοί θεωρούν πως το τίμημα αξίζει τον κόπο. Και το τίμημα αυτό μπορεί να αφορά τόσο την εξάρτηση σε τεχνικό επίπεδο, όσο και το ότι τα δεδομένα που παράγονται από τις υπηρεσίες αυτές δεν σου ανήκουν, ακόμη κι αν παράγονται μέσα στον ιστοχώρο σου και τον αφορούν άμεσα.

Φαίνεται, λοιπόν, πως με τον καιρό έχουμε ανταλλάξει κάποιες από τις βασικές αρετές του διαδικτύου για χάρη της ευκολίας και είναι δύσκολο (ή ίσως και άστοχο) να αποφανθείς κατηγορηματικά για το αν μια τέτοια εξέλιξη είναι στο σύνολό της θετική ή αρνητική. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν δούμε τα πράγματα από απόσταση, φαίνεται πως ακριβώς εξαιτίας της ύπαρξης τέτοιων κεντρικών σημείων όπως είναι το Facebook, το Amazon ή η Google, το διαδίκτυο, στο σύνολό του, ίσως να είναι σήμερα πιο ευάλωτο από ποτέ.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ