Μπορεί η Microsoft να ξοδεύει μεγάλα ποσά για να διαφημίσει το Bing, αυτό όμως δεν εμπόδισε τη Ρωσική Yandex να το προσπεράσει και να γίνει η 4η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα της comScore, κατά το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2012 στο Yandex πραγματοποιήθηκαν 4,844 δισεκατομμύρια αναζητήσεις, έναντι των 4,477 δις των ιστοχώρων της Microsoft (όπου το Bing ευθύνεται για το 92%).

Το ποιος βρίσκεται στην πρώτη θέση μάλλον είναι αυτονόητο και, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω γράφημα (όπου για λόγους ευκολίας απουσιάζει η Google), στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Κινέζικο Baidu, και στην τρίτη οι υπηρεσίες της Yahoo. Το Baidu, μάλιστα, είναι μαζί με το Yandex οι μόνες μηχανές αναζήτησης που αύξησαν το μερίδιό τους μέσα στο 2012, κατά 13% και 27,8% αντίστοιχα.

comscore-global-search-queries-dec-2012[1]

Κι αν στην περίπτωση του Baidu η δημοτικότητα εξηγείται από τον τεράστιο πληθυσμό της Κίνας και το καθεστώς λογοκρισίας που επικρατεί εκεί, η επιτυχία του Yandex γεννά αρκετά ερωτήματα: μήπως οι Ρώσοι ψάχνουν περισσότερο; Μήπως ψάχνουν περισσότερο επειδή δεν τους αρέσουν τα αποτελέσματα που βλέπουν; Κερδίζει το Yandex μερίδιο αγοράς σε χώρες όπως η Τουρκία ή η Ουκρανία, όπου επίσης δραστηριοποιείται, και πόσο σημαντικό είναι αυτό για την διαμόρφωση της συνολικής εικόνας; Ή μήπως, από την άλλη, το Bing αποτυγχάνει να ικανοποιήσει το μη αγγλόφωνο κοινό;

Κρίνοντας από τις επιδόσεις του στην Ελλάδα, πάντως, αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Πηγή: Search Engine Watch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ