Facebook

Παρουσιάστηκε σήμερα το πολυαναμενόμενο νέο σύστημα μηνυμάτων του Facebook και σε αντίθεση με την έντονη παραφιλολογία των ημερών, η επίσημη θέση των δημιουργών του είναι πως δεν σκοπεύει να «σκοτώσει» το e-mail (ή το Gmail αν προτιμάτε). Αντί γι’ αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει το ένα inbox που θα ενώνει όλα τα άλλα, υποστηρίζοντας μια σειρά από διαφορετικές πλατφόρμες που περιλαμβάνουν SMS, chat, e-mail και φυσικά τα μηνύματα φίλων.

image

Το inbox του νέου Facebook Messages θα δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να συγκεντρώνει μηνύματα από πολλά διαφορετικά μέσα και συσκευές χωρίς να χρειάζεται να ξεχωρίζει το αν πρόκειται για SMS, e-mail, chat ή προσωπικό μήνυμα. Η ανταλλαγή μηνυμάτων θα γίνεται με τη μορφή συνομιλίας και στο DownloadSquad ήδη κάνουν λόγο για ομοιότητες με το Google Wave.

image

Η επίσημη ανακοίνωση του Facebook ξεκαθαρίζει νωρίς ότι το νέο σύστημα μηνυμάτων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για e-mail. Δεν υπάρχει περιοχή συμπλήρωσης θέματος, cc ή bcc, ενώ τα μηνύματα στέλνονται απλώς πατώντας το enter. Παρόλα αυτά – και αυτό ίσως είναι ενδιαφέρον – υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης e-mail της μορφής @facebook.com για όποιον το επιθυμεί.

Για να αποφευχθεί το προφανές πρόβλημα της συμφόρησης των μηνυμάτων, δημιουργήθηκε η λειτουργία του Social Inbox. Σε αυτό θα εμφανίζονται μόνο τα μηνύματα που προέρχονται από φίλους ή από φίλους φίλων και όλα τα υπόλοιπα θα συγκεντρώνονται σε έναν γενικό φάκελο με την ονομασία “Other”.

image

Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να στείλει κάποια συγκεκριμένη συζήτηση από τον δεύτερο αυτό φάκελο στο κυρίως Inbox ή και να «εξορίσει» στο “Other” όλα τα μηνύματα που δεν προέρχονται αποκλειστικά από φίλους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως δεν γίνεται πουθενά αναφορά για περιορισμό στον όγκο των μηνυμάτων, κάτι που θα μπορούσε ίσως να συνεπάγεται ακόμη και απεριόριστη χωρητικότητα.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια μικρή παρουσίαση των νέων δυνατοτήτων του Facebook Messages:

Το νέο Facebook Messages θα διατεθεί σταδιακά στους χρήστες και το ίδιο ισχύει και για τα e-mail τύπου @facebook.com. Προς το παρόν η απόκτηση πρόσβασης στην υπηρεσία μπορεί να γίνει κατόπιν πρόσκλησης την οποία μπορείτε να λάβετε είτε από κάποιον φίλο που την διαθέτει ή υποβάλλοντας σχετικό αίτημα.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Το νέο σύστημα μηνυμάτων του Facebook είναι το ένα inbox που τα ενώνει όλα, αλλά «δεν είναι e-mail»

  1. Pingback: Το Gmail τροποποίησε ελαφρώς το λογότυπο και την αρχική του σελίδα | Freeweird

  2. Pingback: Το νέο σύστημα μηνυμάτων του Facebook θα συνεχίσει να μπλοκάρει την αποστολή ορισμένων links | Freeweird

Comments are closed.