Ένα ενδιαφέρον όσο και αμφιλεγόμενο, για κάποιους, πείραμα πραγματοποιεί το Facebook στο σύστημα ανταλλαγής προσωπικών μηνυμάτων. Πρόκειται για τη δυνατότητα καταβολής αντιτίμου προκειμένου να εγγυηθεί κανείς ότι το μήνυμα που στέλνει σε κάποιον άγνωστο θα διαβαστεί και δεν θα καταλήξει στον φάκελο “Other”, που κανείς δεν προσέχει.

Τί ακριβώς σημαίνει αυτό; Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εάν θέλετε να στείλετε μήνυμα σε χρήστη που δεν βρίσκεται στην λίστα φίλων σας αλλά ούτε είναι φίλος κάποιου φίλου σας, το μήνυμα θα καταλήξει στον φάκελο “Other” ή, στη χειρότερη, θα επισημανθεί ως spam. Με τη νέα μέθοδο που δοκιμάζει το Facebook, θα μπορείτε, πληρώνοντας ένα μικρό ποσό, να εξασφαλίστε ότι το μήνυμα θα καταλήξει, τελικά, στα εισερχόμενα του χρήστη.

Η λογική πίσω από την κίνηση αυτή έχει να κάνει κυρίως με την καταπολέμηση του spam, αφού η καταβολή αντιτίμου εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους χρησιμοποιούν τον μηχανισμό για την διασπορά διαφημιστικών ή κακόβουλων μηνυμάτων. Αντίθετα, αν κάποιος έχει να σας πει κάτι σημαντικό και θέλει οπωσδήποτε το μήνυμά του να φτάσει σε εσάς, δεν θα έχει πρόβλημα, ενδεχομένως, να πληρώσει π.χ. 1 ευρώ για να το εξασφαλίσει. Φυσικά, το γεγονός ότι το μέτρο θα δημιουργήσει μια νέα πηγή εσόδων είναι, προφανώς, ένας λόγος παραπάνω ώστε το κοινωνικό δίκτυο να εξετάζει σοβαρά την περίπτωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοιο μηχανισμό χρησιμοποιεί και το LinkedIn στην επί πληρωμή έκδοσή του. Βέβαια, ο επαγγελματικός χαρακτήρας του LinkedIn δικαιολογεί περισσότερο μια τέτοια λειτουργία σε σχέση με το Facebook, που έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείεται το νέο μέτρο να αντιμετωπιστεί με καχυποψία και αρνητικότητα από μια μερίδα του κοινού του.

Έτσι κι αλλιώς, πάντως, πρόκειται για λειτουργία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε πολύ περιορισμένο αριθμό χρηστών και δεν είναι καν βέβαιο ότι θα φτάσει, τελικά, στο ευρύ κοινό.

Πηγή: Facebook Newsroom

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ