Facebook

Το Facebook ανακοίνωσε και επίσημα την λειτουργία που είχε ήδη ενεργοποιήσει σιωπηλά από την περασμένη εβδομάδα: τις «έξυπνες λίστες φίλων». Αν και οι λίστες φίλων δεν είναι σε καμιά περίπτωση καινούριο χαρακτηριστικό, αφού υπάρχουν στο Facebook εδώ και χρόνια, οι έξυπνες λίστες τους δίνουν μια νέα διάσταση, αναλαμβάνοντας να ομαδοποιήσουν αυτόματα τους φίλους του χρήστη. Ο τρόπος με τον οποίο καταλήγουν να οργανώνονται θυμίζει αρκετά τη λογική των κύκλων του Google+ (τυχαίο;). 

image

Έτσι οι λίστες φίλων, που μέχρι σήμερα ήταν πρακτικά δώρο άδωρο λόγω της δυσκολίας οργάνωσής τους, γίνονται πλέον πιο προσιτές στον χρήστη. Κι αυτό γιατί οι βασικές λίστες δημιουργούνται αυτόματα ώστε να περιλαμβάνουν συναδέλφους, (παλιούς) συμμαθητές και άτομα που μένουν στην ίδια πόλη. Μάλιστα, το Facebook αναλαμβάνει να προτείνει στο χρήστη φίλους που θεωρεί ότι μπορεί να ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω λίστες, ώστε να διευκολύνει τον εμπλουτισμό τους.

Από εκεί και πέρα, έχουν δημιουργηθεί άλλες δύο ειδικές λίστες, οι οποίες όμως έρχονται άδειες και καλούν τον χρήστη να τις γεμίσει. Η πρώτη, που συνοδεύεται από ένα αστέρι ώστε να ξεχωρίζει, αφορά τους «καλύτερους φίλους». Κάθε φορά που κάποιος από τους φίλους της συγκεκριμένης λίστας προσθέσει ή αλλάξει κάτι σε κάποιο μήνυμα ή φωτογραφία – όσο μικρή κι αν είναι η αλλαγή, θα εμφανιστεί στη ροή ειδήσεων του χρήστη, ο οποίος έχει, προαιρετικά, την επιλογή να λαμβάνει και σχετικές ειδοποιήσεις.

Το ίδιο πράγμα αλλά από την ανάποδη συμβαίνει με τη λίστα “Acquaintances” που περιλαμβάνει τους απλούς γνωστούς – αυτούς, δηλαδή, που ο χρήστης γνωρίζει μεν αλλά δεν θεωρεί φίλους. Σε αυτή την περίπτωση μόνο οι πιο σημαντικές ενημερώσεις, όπως η αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση ή η αλλαγή δουλειάς, θα εμφανίζονται στη ροή ειδήσεων του χρήστη, αγνοώντας τις καθημερινές ενημερώσεις τους.

Ο χρήστης, από την πλευρά του, έχει φυσικά τη δυνατότητα να μοιραστεί συγκεκριμένο περιεχόμενο μόνο με τα άτομα μιας συγκεκριμένης λίστας, αλλά και να προσαρμόσει τον τρόπο προβολής του προφίλ του για κάθε λίστα.

Πηγή: TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Το Facebook ανακοινώνει και επίσημα τις έξυπνες λίστες φίλων

  1. Pingback: Τέλος η beta για το Google+, που ανοίγει για όλους χωρίς προσκλήσεις

Comments are closed.