convert-img Το File Blender είναι ένα πολύ πρακτικό, portable πρόγραμμα που σας επιτρέπει να αλλάξετε το format ή να κάνετε συγκεκριμένες τροποποιήσεις σε αρχεία διαφόρων ειδών: από εικόνες και ήχους έως PDF και CSS. Μπορείτε, δηλαδή, για παράδειγμα, να μετατρέψετε μαζικά εικόνες .jpeg σε .gif ή τραγούδια .wav σε .mp3.

Βασικό ατού του File Blender είναι η εξαιρετική ευκολία χρήσης, αφού οι μετατροπές γίνονται με απλή μεταφορά (drag and drop) των αρχείων στο παραθυράκι της εφαρμογής.  Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τον τύπο του εγγράφου σας παραπέμπει στις διαθέσιμες ενέργειες που του αντιστοιχούν.

Ουσιαστικά το προόγραμμα αποτελεί το γραφικό περιβάλλον (GUI) ορισμένων command line εργαλείων (σ.σ.: που εκτελούνται από την οθόνη του τερματικού) που ήδη περιλαμβάνονται σε δημοφιλείς εφαρμογές όπως το IrfanView ή το Lame MP3. Στη σελίδα λήψης θα δείτε πως μπορείτε να το κατεβάσετε μαζί με όλα του τα plugins ή να επιλέξετε μόνο την μηχανή (το βασικό πρόγραμμα, δηλαδή) και από εκεί και πέρα να επιλέξετε συγκεκριμένα μόνο plugins ή ακόμα να γράψετε τα δικά σας. Εκτός κι αν γνωρίζετε τί κάνετε, θα σας συμβούλευα να κατεβάσετε το πλήρες πακέτο, που λειτουργεί κατευθείαν χωρίς την παραμικρή ρύθμιση. Στην περίπτωση αυτή, οι επιλογές που έχετε στη διάθεσή σας περιλαμβάνουν τα εξής:

  • convertΑρχεία εικόνων: Δυνατότητα μετατροπής από τη μια μορφή στην άλλη (π.χ. .jpeg σε .gif) ή αλλαγή του μεγέθους. Τα format που υποστηρίζονται περιλαμβάνουν τα: BMP GIF ICO JPG JPEG PNG PSD PSP TGA TIF TIFF WMF.
  • Αρχεία ήχου: Δυνατότητα μετατροπής από τη μια μορφή στην άλλη. Τα format που υποστηρίζονται περιλαμβάνουν τα: FLAC, WAV, MP3, OGG, WAV FLAC.
  • Αρχεία PDF και TIF: Εάν ρίξετε στο File Blender ένα μόνο έγγραφο, μπορείτε να το σπάσετε σε σελίδες. Εάν, δηλαδή, το PDF περιλαμβάνει 10 σελίδες, το File Blender θα δημιουργήσει 10 διαφορετικά PDF, ένα για κάθε σελίδα. Αντίθετα, εάν ρίξετε πολλά έγγραφα μαζί, θα σας ζητήσει να τα ενώσει σε ένα μοναδικό αρχείο.
  • Αρχεία JS και CSS: Κάνει minify, συμπιέζει, δηλαδή τον κώδικα ώστε να βελτιώσει την ταχύτητα φόρτωσής του.

Το File Blender δεν προσφέρει δυνατότητες παραμετροποίησης των ρυθμίσεων για τις μετατροπές που κάνει. Αυτό που προσφέρει είναι ταχύτατα αποτελέσματα, με τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση από την πλευρά του χρήστη. Άλλωστε δεν χρειάζεται καν εγκατάσταση: το κατεβάζετε, το αποσυμπιέζετε και το τρέχετε κατευθείαν, ακόμη κι από ένα usb stick. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να είναι απλούστερο στη χρήση του και σίγουρα θα ενθουσιάσει όσους ψάχνουν κάτι εύκολο και γρήγορο για τις μετατροπές τους.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://sector-seven.net/software/fileblender

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ