Εάν μόλις εγκαταστήσατε τον Firefox 10 που κυκλοφόρησε χθες, δεν αποκλείεται να παρατηρήσατε προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο φορτώνουν ορισμένες ιστοσελίδες. Αν όντως σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, μην βιαστείτε να κατηγορήσετε τον browser της Mozilla, αλλά …τον αριθμό 10 και όσους web designers επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την κακή πρακτική του UA sniffing για το φόρτωμα των scripts τους. Κι επειδή μάλλον μπερδευτήκατε με αυτά που διαβάσατε, ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.
Το User Agent sniffing είναι η πρακτική κατά την οποία μια ιστοσελίδα σερβίρει διαφορετικό περιεχόμενο ανάλογα με τον browser που χρησιμοποιεί ο επισκέπτης. Ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται να δείχνει κανείς σε κάποιες περιπτώσεις με διαφορετικό τρόπο το περιεχόμενό του βρίσκεται στο ότι ένας συγκεκριμένος browser μπορεί να μην υποστηρίζει κάποια από τις λειτουργίες που υλοποιήθηκαν ή να τις εμφανίζει κάπως διαφορετικά.
Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, όμως, είναι ότι κάποια παλιά scripts υποθέτουν εσφαλμένα πως οι εκδόσεις των browsers δεν θα φτάσουν ποτέ διψήφιο αριθμό – κάτι που, όμως, πλέον δεν ισχύει σε καμία περίπτωση: ο Opera και ο Chrome το έχουν κάνει εδώ και πολύ καιρό, ο Firefox μόλις χθες και ο Internet Explorer ετοιμάζεται να ακολουθήσει αρκετά σύντομα.
Εάν, λοιπόν, κάποιοι διαχειριστές δεν είχαν φροντίσει να αναβαθμίσουν τα scripts τους πριν την κυκλοφορία του Firefox 10, τότε δεν αποκλείεται αυτά να έχουν πρόβλημα στο parsing ή απλά να συμπεριφερθούν με απρόβλεπτο τρόπο όταν συναντήσουν τη συγκεκριμένη έκδοση.
Για το λόγο αυτό ο Jean-Yves Perrier της Mozilla είχε ήδη προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα ότι θα πρέπει οι developers να βεβαιωθούν ότι έχουν ελέγξει τα scripts τους, για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Αναφέρει, μάλιστα, πως ο εντοπισμός του browser βάσει UA είναι κακή πρακτική και παραπέμπει στον σωστό τρόπο.
via Softpedia
Προβλήματα δημιουργούν τα δύο ψηφία στον Firefox 10 http://t.co/uwKwbcLx #Firefox