Σε μια αναβάθμιση όπου όλα σχεδόν μοιάζουν να περιστρέφονται γύρω από τους προγραμματιστές, η τελευταία έκδοση του Firefox είναι πλέον διαθέσιμη στο ευρύ κοινό. Αυτό που ξεχωρίζει στον Firefox 16 είναι, αναμφίβολα, η “Developer toolbar”, μια νέα μπάρα που περιλαμβάνει ένα εντελώς καινούριο (αλλά και, ταυτόχρονα, τόσο παλιό) περιβάλλον χρήσης μέσω γραμμής εντολών (command line).

Πιο συγκεκριμένα, οι κατασκευαστές ιστοσελίδων μπορούν να εκτελέσουν διάφορες εργασίες πληκτρολογώντας απλώς εντολές, μέσα από ένα οικείο – για τους περισσότερους από αυτούς – περιβάλλον. Ίσως το πιο ενδιαφέρον παράδειγμα, που μπορεί να γίνει άμεσα κατανοητό ακόμη και στους απλούς χρήστες, αφορά την εντολή screenshot, που μπορεί να «φωτογραφίσει» την σελίδα που έχετε εκείνη τη στιγμή ανοιχτή.

Firefox 16 Screenshot command on Developer Tools

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, της νέας γραμμής εντολών αφορά το γεγονός ότι μπορεί να επεκταθεί με νέες εντολές που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι οι χρήστες. Πρόκειται για ένα εργαλείο που έχει πολύ μεγάλες προοπτικές επέκτασης και που, σε συνδυασμό με το Firebug (το οποίο πάντως ανταγωνίζεται άμεσα) μετατρέπει τον Firefox στον πιο φιλικό browser για όσους ασχολούνται με την ανάπτυξη ιστοσελίδων.

Επιπλέον, η τελευταία αυτή σταθερή έκδοση του browser της Mozilla φέρνει αρκετές ακόμη βελτιώσεις που θα ικανοποιήσουν τους προγραμματιστές, όπως μεγαλύτερη υποστήριξη λειτουργιών του CSS3, πρόσβαση στο Battery API που επιτρέπει την εμφάνιση της κατάστασης της μπαταρίας μιας συσκευής αλλά και στο Vibration API, που επιτρέπει την αξιοποίηση του μηχανισμού δόνησης.

Όσο για τους απλούς χρήστες, ο Firefox 16 φέρνει διάφορες μικροβελτιώσεις, ενώ στο Mac OS X έρχεται με προ-ενεργοποιημένη τη λειτουργία του VoiceOver.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, εμφανίζει και η mobile έκδοση του Firefox, που εγκαινιάζει το “Reader Mode” – μια επιλογή που, όπως και στον Safari”, «καθαρίζει» τα περιφερειακά στοιχεία μιας ιστοσελίδας κρατώντας μόνο το κυρίως περιεχόμενό της και διευκολύνοντας, έτσι, την ανάγνωση του κειμένου. Επίσης, χρησιμοποιώντας το μενού του διαμοιρασμού ο χρήστης μπορεί πλέον να στείλει τις ανοιχτές καρτέλες σε άλλες συσκευές (desktop και mobile), μέσω της ενσωματωμένης λειτουργίας συγχρονισμού του browser.

Πηγή: TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Firefox 16 με command line και πολλές βελτιώσεις για τους developers

  1. Pingback: Η Mozilla αποσύρει προσωρινά τον Firefox 16 λόγω προβλήματος ασφαλείας

Comments are closed.