Με δυο παράλληλες παρουσιάσεις με (σχεδόν) κοινό τίτλο στους ιστοχώρους τους, Firefox και Chrome ανακοίνωσαν μια σημαντική εξέλιξη στην ανάπτυξη του WebRTC, του προτύπου που επιτρέπει την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων υψηλής ποιότητας χωρίς καθυστερήσεις, μέσω του browser. Πρόκειται για την δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας μεταξύ των δύο browser, που επετεύχθη χάρη στη συνεργασία μεταξύ των προγραμματιστών της Mozilla και της Google.

image

Πρακτικά, αυτή η δυνατότητα επικοινωνίας σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι προγραμματιστές μπορούν πλέον να δημιουργούν εφαρμογές για τον Firefox που χρησιμοποιούν το πρότυπο WebRTC για να κάνουν απευθείας βιντεοκλήσεις προς τις αντίστοιχες εφαρμογές του Chrome, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση κάποιου τρίτου προσθέτου – και, φυσικά, το αντίστροφο.

Καθώς, μάλιστα, η λειτουργία έρχεται ενσωματωμένη, οι χρήστες αποφεύγουν τα συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η εγκατάσταση δυσλειτουργικών προσθέτων, ενώ οι προγραμματιστές μπορούν να αναπτύξουν τις εφαρμογές τους πολύ πιο εύκολα και «μια κι έξω» και για τους δύο browser.

Για να γιορτάσουν το γεγονός, οι δύο πλευρές παρουσιάζουν το παρακάτω βιντεάκι, όπου ο Todd Simpson της Mozilla και ο Hugh Finnan της Google συνομιλούν μέσω Firefox και Chrome αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα του WebRTC.

Για να δοκιμάσετε και μόνοι σας τη νέα λειτουργία, θα χρειαστεί να κατεβάσετε τον Chrome 25 Beta και τον Firefox Nightly. Στον Firefox θα πρέπει να πάτε στο about:config και να ορίσετε το  media.peerconnection.enabled στο “true”. Στη συνέχεια, πηγαίνετε στο WebRTC demo site και ξεκινήστε τις κλήσεις.

Πηγές: Mozilla hacks, Chromium blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Firefox και Chrome «συνομιλούν» μέσω του WebRTC

Comments are closed.