Firefox

Ο Alex Faaborg, που υπήρξε ο βασικός designer της Mozilla στον Firefox, αποφάσισε να αφήσει την εταιρεία προκειμένου «να δοκιμάσει κάτι νέο στην καριέρα του, σε έναν εντελώς διαφορετικό χώρο». Πριν αποχωρήσει, ωστόσο, θέλησε, με ένα ωραίο άρθρο του, να μοιραστεί με τους φίλους του δημοφιλούς browser μερικές από τις εικαστικές προτάσεις, ιδέες και πειράματα που δημιουργήθηκαν κατά καιρούς χωρίς ποτέ να καταφέρουν να ενσωματωθούν στον Firefox.

Αν και ο Faaborg είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, υπήρξε ο άνθρωπος που επέβλεψε μερικές από τις σημαντικότερες αισθητικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Firefox. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η «έξυπνη» μπάρα διευθύνσεων Awesomebar, η μεταφορά των tabs στην κορυφή του browser, η προσθήκη σελίδων στα αγαπημένα με ένα κλικ αλλά και το ανανεωμένο εικονίδιο που έκανε την εμφάνισή του με στον Firefox 3.

Τα σχέδια και τα προσχέδια που παρουσιάζει ο Faaborg στη δημοσίευσή του στο προσωπικό blog που διατηρεί στην Mozilla είναι πολλά. Από αυτά ξεχωρίζουμε το σκοτεινό θέμα που δημιουργήθηκε για την οθόνη της «προσωπικής περιήγησης» (Private browsing mode) του Firefox 3, που ίσως αρέσει σε αρκετούς.

Firefox Private browsing mode

Επίσης, εντύπωση κάνει το εικονίδιο της έκδοσης Nightly, που τελικά απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε πως θυμίζει μάλλον κόσμο που εκρήγνυται παρά πλανήτη που δημιουργείται, όπως ήταν η πρόθεσή του.

Nightly build icon

Μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες ιδέες που παρέμειναν σε μορφή προσχέδιου ήταν αυτές που αφορούσαν εναλλακτικές μεθόδους πλοήγησης, όπως το Fluffy Pie Menu, ο αναδυόμενος χειρισμός στην προβολή πλήρους οθόνης, η προσπάθεια ενσωμάτωσης του – εγκαταλελειμμένου πια – Ubiquity στην μπάρα διευθύνσεων, αλλά και ένας εναλλακτικός τρόπο προβολής των αγαπημένων.

Ubiquity

Όπως εξηγεί και ο ίδιος ο Faaborg στο κλείσιμο του άρθρου του, για κάθε ένα από τα σχέδια που παρουσιάζει «υπήρχαν καλοί λόγοι για να μην προχωρήσει ή απλώς να μην προχωρήσει ακόμα». Ελπίζει, πάντως, ότι ακόμη κι αν καμία από τις παραπάνω ιδέες δεν καταφέρει να ενσωματωθεί κάποια στιγμή στον Firefox, θα αποτελέσουν, τουλάχιστον, πηγή έμπνευσης για καλύτερες ιδέες στο μέλλον.

Πηγές: Webmonkey, Mozilla Blogs

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

5 thoughts on “Firefox: μια ματιά στα designs που δεν άντεξαν ως το τέλος

    • Η επέκταση υπάρχει ακόμη (χωρίς να είναι διαθέσιμη για τον Firefox 7), αλλά η ανάπτυξή του έχει παγώσει επ’ αορίστου. Η Mozilla δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποια στιγμή στο μέλλον να το ξαναπιάσει, αλλά αυτή τη στιγμή το έχει εγκαταλείψει. Αν δεις, άλλωστε, στη σελίδα του Mozilla Labs, αναφέρει πως ήταν υπό ανάπτυξη την περίοδο 2007 – 2009.

      Θυμάμαι πάντως πως είχε ξεκινήσει με αρκετές φιλοδοξίες και είχε ωραίες ιδέες.

  1. Ναι, αυτό νομίζω είναι ο installer του Ubuntu ε; Το Ubiquity του Firefox ήταν ένας εναλλακτικός τρόπος χρήσης του browser που λειτουργούσε με “έξυπνες” εντολές. Π.χ. αν βρισκόσουν σε μια σελίδα και έγραφες στο Ubiquity “e-mail this to…” δημιουργούσε αυτόματα ένα e-mail με τα περιεχόμενα της σελίδας και το έστελνε στις διευθύνσεις που θα του έδινες.

Comments are closed.