Μία από τις πιο χαρακτηριστικές αλλαγές του Firefox 13 ήταν η ανανεωμένη σελίδα που εμφανίζεται κατά το άνοιγμα μιας νέας καρτέλας και φορτώνει σε μικρογραφίες τους ιστοχώρους που επισκέπτεστε συχνότερα. Όπως φαίνεται, όμως, το νέο χαρακτηριστικό έρχεται με ένα κενό ασφαλείας που δυνητικά θα μπορούσε να επιτρέψει την διαρροή προσωπικών πληροφοριών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο browser ανά τακτά χρονικά διαστήματα «συλλαμβάνει» σελίδες που επισκέπτεται ο χρήστης, ώστε να δημιουργήσει τις μικρογραφίες. Κατά τη διαδικασία αυτή μπορεί να φωτογραφίσει και σελίδες στις οποίες ο χρήστης έχει μπει ως συνδεδεμένος και όχι ως ανώνυμος επισκέπτης, κάτι που θα μπορούσε να εκθέσει τα προσωπικά του δεδομένα σε άλλους χρήστες που χρησιμοποιούν τον ίδιο υπολογιστή.

Η Mozilla αναγνώρισε το πρόβλημα και αφού διαβεβαίωσε πως το χαρακτηριστικό «δεν μεταδίδει ή αποθηκεύει δεδομένα έξω από τον άμεσο έλεγχο του χρήστη», υποσχέθηκε πως θα πραγματοποιήσει διορθωτική αναβάθμιση.

Ασφαλώς ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος, αλλά  αν χρησιμοποιείτε τον Firefox σε κοινόχρηστο υπολογιστή καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία μέχρι το πρόβλημα να διορθωθεί, ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία:

  • Πληκτρολογήστε about:config στην μπάρα διευθύνσεων
  • Αναζητήστε το browser.newtabpage.enabled και κάντε διπλό κλικ επάνω της για να αλλάξετε την τιμή της σε “false”.

disable-firefox-newtab-page[1]

Πηγή: TechCrunch

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ