Firefox

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mozilla φλερτάρει με την ιδέα των σιωπηλών – στα πρότυπα του Chrome – αναβαθμίσεων για τον Firefox, αφού ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό να είναι παρόν ήδη από τον Firefox 4. Η πρόσφατη αλλαγή στον ρυθμό αναβαθμίσεων του browser, ωστόσο, επανέφερε εντονότερη από ποτέ την ανάγκη  με τη Mozilla να δείχνει αυτή τη φορά διατεθειμένη να μην κάνει πίσω.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το άρθρο που δημοσίευσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιδρύματος Mitchell Baker, στο οποίο αναφέρεται πως η πολιτική των σιωπηλών αναβαθμίσεων που γίνονται αυτόματα στο παρασκήνιο χωρίς να χρειάζεται η συγκατάθεση του χρήστη, θα υιοθετηθεί τελικά.

Η αλλαγή πλεύσης πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην αυστηρή κριτική που έχει δεχτεί η Mozilla τον τελευταίο καιρό από χρήστες που διαμαρτύρονται πως η χειροκίνητη αναβάθμιση του browser κάθε έξι εβδομάδες είναι μάλλον ενοχλητική διαδικασία, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει στην απέναντι πλευρά το ήδη επιτυχημένο παράδειγμα του Chrome.

image

Πάντως, ο browser της Google διαθέτει εδώ ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αφού το Courgette Project που έχει αναπτύξει μειώνει το μέγεθος των αρχείων που πρέπει να κατέβουν κατά την αναβάθμιση, κάνοντάς την τελείως ανώδυνη για τον χρήστη.

Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περίπτωση του Firefox φαίνεται πως είναι διαφορετικό και δεν είναι άλλο από τις ασυμβατότητες που προκύπτουν στις εγκατεστημένες επεκτάσεις των χρηστών μετά από κάθε αναβάθμιση. Η Baker εξηγεί πως αυτό σταδιακά επιλύεται και ήδη έχει διορθωθεί για τις επεκτάσεις που φιλοξενούνται στο επίσημο αποθετήριο της Mozilla, ενώ υπό εξέλιξη είναι οι εργασίες σε ότι αφορά και τις υπόλοιπες.

Το κατά πόσο η Mozilla θα φανεί συνεπής στις υποσχέσεις της είναι κάτι που μένει να φανεί στην πράξη. Η αλήθεια πάντως είναι πως δεν έχει πλέον και πολλά περιθώρια, αφού ο Chrome γίνεται κάθε μέρα ολοένα και πιο δημοφιλής με τους αναλυτές να θεωρούν πως, με τα σημερινά δεδομένα, προς το τέλος του χρόνου ή το πολύ στις αρχές του επόμενου θα έχει ξεπεράσει σε δημοτικότητα τον Firefox.

Πηγή: Webmonkey

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Σιωπηλές αναβαθμίσεις στα πρότυπα του Chrome σχεδιάζει (ξανά) ο Firefox

Comments are closed.