Έναν ενδιαφέροντα χάρτη που αναπαριστά τα 500 εκατομμύρια check-in που έχουν γίνει στην υπηρεσία του κατά τους τελευταίους τρεις μήνες παρουσίασε το Foursquare. Η υπηρεσία έχει φανερώσει εδώ και καιρό την πρόθεσή της να μετεξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από αυτό που μας πρωτοσυστήθηκε, και ο χάρτης είναι μια επίδειξη του όγκου των δεδομένων που μπορεί να συγκεντρώσει, αλλά και του τρόπου με τον οποίο μπορεί να τα αξιοποιήσει.

Έτσι, σύμφωνα με το ίδιο το Foursquare, στόχος της εταιρείας είναι να εστιάσει σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις.

  • Δημιουργία προσωποποιημένων προτάσεων. Τα check-in, σύμφωνα με το Foursquare, δεν είναι απλώς επισημάνσεις μεμονωμένων σημείων, αλλά συνδέσεις μεταξύ όλων των άλλων τοποθεσιών που έχει επισκεφθεί ένας άνθρωπος. Θεωρεί, μάλιστα, πως πρόκειται για «μια παραλλαγή του Google Pagerank για τον πραγματικό κόσμο, αφού προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα δισεκατομμύρια των αόρατων συνδέσεων μεταξύ τοποθεσιών, ώστε να προσφέρουμε καταπληκτικές προτάσεις» (σ.σ: Pagerank είναι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί η Google για την αξιολόγηση της ποιότητας και σχετικότητας των αποτελεσμάτων αναζήτησης).
  • Δημιουργία μιας «στρώσης» με check-in που καλύπτει ολόκληρο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, το Foursquare τονίζει εδώ πως ακριβώς επειδή η βάση του δέχεται εκατομμύρια check-in κάθε μέρα, είναι εξαιρετικά αξιόπιστη και ενημερωμένη. Για το λόγο αυτό, αναφέρει, την εμπιστεύονται μεγάλες υπηρεσίες όπως το Instagram, το Bing, το Flickr, το Quora, το Evernote και πολλοί άλλοι. Μάλιστα, πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν κάθε μήνα τις πληροφορίες του Foursquare μέσω αυτών των συνεργατών.
  • Σύνδεση των ανθρώπων με τα μέρη που επισκέπτονται. Αυτό είναι ίσως και το κομμάτι με τις περισσότερες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης, αφού αφορά την δυνατότητα ενημέρωσης των ανθρώπων για τα νέα των αγαπημένων τους σημείων ενδιαφέροντος.

Όλα αυτά, φυσικά, βασίζονται πάνω στον όγκο των δεδομένων που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στη βάση του το Foursquare όλα αυτά τα χρόνια, και που μια γεύση του μεγέθους του αλλά και της παγκόσμιας κάλυψής του μπορείτε να πάρετε με επισκεπτόμενοι τον εντυπωσιακό χάρτη του.

Πηγή: Foursquare Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ