Όπως κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς έτσι και φέτος, το Freeweird κάνει ένα μικρό αφιέρωμα στις 10 καλύτερες εφαρμογές και υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν στις σελίδες του μέσα στον χρόνο που ετοιμάζεται να μας αφήσει. Κι ενώ το 2009 η λίστα περιλάμβανε αποκλειστικά δωρεάν προγράμματα για Windows, στην αντίστοιχη του 2010 άρχισαν να κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους οι πρώτες εφαρμογές που είτε απευθύνονται σε χρήστες άλλων πλατφόρμων, είτε αποτελούν online υπηρεσίες που τρέχουν απευθείας από τον browser.
Συνεχίζοντας την ίδια τάση, αυτό που βλέπουμε για το 2011 είναι πως τα «παραδοσιακά» προγράμματα που αφορούν αποκλειστικά τους χρήστες Windows αποτελούν πλέον την μειοψηφία. Πάμε όμως να τα δούμε με αντίστροφη σειρά, για να διατηρήσουμε και το …απαραίτητο σασπένς:
# 10. Yahoo Pipes (επεξεργασία RSS Feeds)
Εφαρμογή που αν ανήκε στην Google θα συζητιόταν σίγουρα περισσότερο, η υπηρεσία της Yahoo κερδίζει θέση στη συγκεκριμένη λίστα παρόλο που απευθύνεται σε πολύ περιορισμένο κοινό, κυρίως γιατί αυτό που προσφέρει είναι εξαιρετικά σπάνιο και οι δωρεάν εναλλακτικές είναι μάλλον ανύπαρκτες.
Με ένα περιβάλλον χρήσης που είναι λιγότερο περίπλοκο από όσο δείχνει, το Yahoo Pipes σας δίνει τη δυνατότητα να κόψετε και να ράψετε κάθε είδους RSS Feed και να το επεξεργαστείτε με τρόπους που ενδεχομένως δεν θα πιστεύατε πως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.
# 9. Scrible (εργαλείο για να κρατάτε σημειώσεις πάνω σε ιστοσελίδες)
Το Scrible όχι μόνο δεν είναι πρόγραμμα, αλλά δεν είναι ούτε και online υπηρεσία – τουλάχιστον στην βασική του μορφή. Πρόκειται για ένα απλό bookmarklet, που όμως έχω καταλήξει να χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά. Τί κάνει; Σας επιτρέπει να κρατήσετε σημειώσεις πάνω σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, να τις οργανώσετε θεματικά, να τις αποθηκεύσετε online ή ακόμα και να τις μοιραστείτε με άλλους. Κι όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσετε τίποτα στον υπολογιστή ή στον browser σας.
# 8. flux (το πρόγραμμα που καταπολεμά την αϋπνία)
Αν και αρχικά είχα σκοπό να το παρουσιάσω περισσότερο ως αξιοπερίεργο και λιγότερο ως πρόγραμμα που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει σε καθημερινή βάση, με μια κάποια έκπληξη είδα ότι το flux – τουλάχιστον στην περίπτωσή μου – ήταν αρκετά αποτελεσματικό.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για Windows, Mac και Linux που προσαρμόζει το χρώμα της οθόνης του υπολογιστή ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνει την εκπομπή του μπλε φωτός που θεωρείται ότι προκαλεί αϋπνίες εξαιτίας του ότι ο ανθρώπινος οργανισμός το μπερδεύει με το φως της μέρας.
# 7. 4sqwifi (εφαρμογή για iPhone που σας βρίσκει που υπάρχει διαθέσιμο WiFi)
Απλό αλλά πανέξυπνο σαν ιδέα, το 4sqwifi του 18χρονου Aπόστολου Παπαδόπουλου (ή @apas), μπαίνει στη λίστα όχι γιατί είναι εφαρμογή δημιουργημένη από Έλληνα, αλλά γιατί κατάφερε να απασχολήσει φέτος τα μεγαλύτερα τεχνολογικά websites του πλανήτη.
Και όχι άδικα, αφού, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που δημοσιεύουν οι χρήστες του Foursquare, σας εμφανίζει τοποθεσίες στις οποίες μπορείτε να βρείτε δωρεάν WiFi – είτε επειδή η πρόσβαση είναι έτσι κι αλλιώς ελεύθερη, είτε γιατί η εφαρμογή σας έχει έτοιμους τους κωδικούς πρόσβασης!
# 6. PhraseExpress (Clipboard manager – και όχι μόνο – για Windows)
Το PhraseExpress θα μπορούσε να αποκληθεί “clipboard manager”, αν ήταν μόνο αυτό. Εκτός όμως από εφαρμογή που «θυμάται» όλες τις πρόσφατες αντιγραφές που έχετε κάνει, επιτρέποντάς σας να τις ανακαλέσετε εύκολα για επικόλληση, είναι και ένα πρακτικότατο εργαλείο με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε λίστα με όλες τις φράσεις, τις εικόνες και τα μορφοποιημένα κείμενα που χρησιμοποιείτε συχνότερα, δίνοντάς τα έτοιμα για απευθείας εισαγωγή σε οποιοδήποτε πεδίο με ένα μόνο κλικ.
Αν το μοντέλο του ήταν πιο κοντά στο «καθαρόαιμο» δωρεάν πρόγραμμα (διατίθεται δωρεάν μόνο για προσωπική χρήση) και εάν η χρήση του δεν περιοριζόταν μόνο σε Windows, σίγουρα θα βρισκόταν πολύ ψηλότερα στη συγκεκριμένη λίστα.
# 5. SugarSync (backup και συγχρονισμός αρχείων)
Το ότι πρόκειται μάλλον για τον σημαντικότερο αντίπαλο του Dropbox, τα λέει όλα. Με 5GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου και …τρελή πολιτική στα referrals που ουσιαστικά δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο όριο ως προς το πόσο επιπλέον χώρο θα σας προσφέρουν δωρεάν, το SugarSync είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή για την αποθήκευση και τον συγχρονισμό αρχείων στον υπολογιστή σας.
Αν και προσωπικά εξακολουθώ να δίνω το προβάδισμα στο Dropbox λόγω της καλύτερης ταχύτητας συγχρονισμού και της εξωφρενικά απλής χρήσης του, βλέπω ότι το SugarSync ακολουθεί από κοντά διαθέτοντας τα δικά του δυνατά σημεία, και σίγουρα αξίζει να του ρίξετε μια ματιά.
# 4. Prezi (δημιουργία δυναμικών παρουσιάσεων)
Αν θέλετε να ξεφύγετε από την τυραννία του PowerPoint για την δημιουργία των παρουσιάσεών σας, το Prezi αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες εναλλακτικές. Πρόκειται για μια online εφαρμογή που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε αρκετά εύκολα εντυπωσιακές μη-γραμμικές παρουσιάσεις που ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τα παραδοσιακά προγράμματα του είδους.
Συγκεκριμένα, το Prezi αντιμετωπίζει το κάθε slide με διαφορετικό τρόπο, αφήνοντάς το να καταλάβει διαφορετικό κάθε φορά χώρο, ανάλογα με τον τύπο του περιεχομένου του (κείμενο, εικόνα ή βίντεο). Σε αντίθεση με τα οριοθετημένα slides του PowerPoint, στο Prezi η επιφάνεια εργασίας είναι, πρακτικά, ατελείωτη και παρόλο που χρειάζεται μια μικρή εξοικείωση, το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει πως αξίζει τον κόπο.
#3. Skitch (εφαρμογή για τη λήψη screenshots)
Εάν είσαστε χρήστης Mac και ψάχνετε ένα καλό δωρεάν πρόγραμμα για την λήψη screenshots, σταματήστε να ψάχνετε. Το Skitch είναι πιθανότατα η καλύτερη λύση που θα μπορούσατε να βρείτε. Καλύτερη από κάθε άλλη δωρεάν εναλλακτική, αλλά ενδεχομένως καλύτερη ακόμη και από τις περισσότερες επί πληρωμή εφαρμογές του είδους (μιλώντας πάντα για το OS X).
Το Skitch έχει όλες τις βασικές επιλογές που θα περιμένατε να βρείτε σε μια εφαρμογή λήψης screenshots, αλλά εστιάζει κυρίως τη λειτουργικότητά του σε αυτό που ακολουθεί την φωτογράφιση της οθόνης. Με ένα ελκυστικότατο περιβάλλον χρήσης σας επιτρέπει να προσθέσετε σημειώσεις και επισημάνσεις επάνω στην εικόνα, να την μοιραστείτε με ένα κλικ και πολλά ακόμη. Από τότε, μάλιστα, που εξαγοράστηκε από το Evernote, εκτός του ότι κατάργησε κάθε επί πληρωμή έκδοση και έγινε εντελώς δωρεάν, βελτιώνεται συνεχώς, κυκλοφορώντας εκδόσεις για Android και Ipad.
# 2. CloudFlare (υπηρεσία που βελτιώνει την ασφάλεια και την ταχύτητα ενός ιστοχώρου)
Έχοντας αρχικά δημιουργηθεί αποκλειστικά ως εργαλείο για την προστασία από κακόβουλες επιθέσεις, κατέληξε να αποτελεί μια πιο ολοκληρωμένη λύση, αφού γρήγορα διαπιστώθηκε πως μια απρόσμενη «παρενέργειά» του προκαλούσε επίσης σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων. Έτσι, σήμερα το CloudFlare είναι ένας …κατά λάθος CDN που υπόσχεται να προστατεύσει και να επιταχύνει το website σας.
Αυτό που κάνει σήμερα το CloudFlare είναι να λειτουργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους επισκέπτες και στον server σας, κάνοντας caching στο στατικό περιεχόμενο (εικόνες, αρχεία html) και σερβίροντάς το μέσα από τους δικούς του servers. Με αυτό τον τρόπο μειώνει τον αριθμό των αιτημάτων που γίνονται προς τον server σας και φέρνει μια σειρά από θετικές επιπτώσεις – όλες τους διαθέσιμες στη δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας.
Όμως ο λόγος για τον οποίο το CloudFlare εμφανίζεται τόσο ψηλά στην συγκεκριμένη λίστα, παρόλο που απευθύνεται σε αρκετά εξειδικευμένο κοινό, είναι γιατί πρόκειται για μία από τις πιο ανερχόμενες υπηρεσίες της χρονιάς που πέρασε. Τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι παρέχει στους χρήστες του δωρεάν υποστήριξη IPv6 για τα websites τους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι κατάφερε να μπει στη λίστα με τους 25 «πρωτοπόρους της τεχνολογίας» για το 2011 που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
#1. Ifttt (υπηρεσία που αυτοματοποιεί το internet για λογαριασμό σας)
Η επιλογή του If This Then That (Ifttt για συντομία) στην πρώτη θέση μιας λίστας σαν κι αυτή δεν οφείλεται τόσο σε αυτά καθαυτά τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί του. Αντίθετα, έχει να κάνει περισσότερο με την πρωτοτυπία του, αφού μας αποκαλύπτει έναν εντελώς νέο τρόπο για να χρησιμοποιούμε τις online υπηρεσίες που κατακτούν ολοένα και περισσότερο την διαδικτυακή μας ζωή.
Ένα …μετά-webapp, το Ifttt αναλαμβάνει να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη, αυτοματοποιώντας διαδικασίες που πραγματοποιείτε σε εφαρμογές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πατάνε στο cloud. Αυτό το πετυχαίνει δημιουργώντας εργασίες (tasks) που εμπλέκουν διαφορετικές μεταξύ τους εφαρμογές, με τη λογική του «εάν ισχύει αυτό … κάνε εκείνο».
Φανταστείτε, δηλαδή, κάθε φορά που γίνεστε tag σε μια φωτογραφία στο Facebook, αυτή να αποθηκεύεται στο Dropbox σας ή όταν επισημαίνετε με αστεράκι μία είδηση στο Google Reader, αυτή να μεταφέρεται ως νέα σημείωση στο Evernote. Και αν θέλετε ένα πιο …πεζό παράδειγμα, το Ifttt είναι η εφαρμογή μέσω της οποίας δημοσιεύονται αυτόματα όλα τα νέα άρθρα του Freeweird στο Twitter.
Το περιβάλλον χρήσης του Ifttt είναι εξαιρετικό και ο τρόπος με τον οποίο απλοποιεί την όλη διαδικασία ακόμη και σε άπειρους χρήστες είναι υποδειγματικός. Το κατά πόσο θα καταφέρετε να το αξιοποιήσετε σε πραγματικές συνθήκες, είναι κάτι που εξαρτάται από την φαντασία σας.
Τολμώντας μάλιστα μια πρόβλεψη, θα έλεγα πως τόσο το Ifttt όσο και το CloudFlare δεν αποκλείεται να γνωρίσουν μέσα στο 2012 τους πρώτους τους μιμητές, ανοίγοντας το δρόμο για νέες κατηγορίες υπηρεσιών, προσανατολισμένων πάντοτε προς το cloud.
“@Freeweird: Οι 10 καλύτερες εφαρμογές και υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν στο Freeweird το 2011 http://t.co/2x3f4HCC”
RT @Freeweird: Οι 10 καλύτερες εφαρμογές και υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν στο Freeweird το 2011 http://t.co/pcHij7B5
Pingback: Το If This Then That προσθέτει πρόγνωση καιρού στα φίλτρα του