Αν το Hotmail ήταν αυτό που έφερε το e-mail στις μάζες, το Gmail ήταν ο επόμενος μεγάλος σταθμός, αφού άλλαξε τελείως όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε μέχρι τότε τις δωρεάν υπηρεσίες του είδους αλλά και γενικότερα την χρήση του ίδιου του μέσου. Προσφέροντας το, εξωπραγματικό για την εποχή, 1GB αποθηκευτικού χώρου (τη στιγμή που οι άλλοι έδιναν 2ΜΒ), με πρωτότυπα χαρακτηριστικά όπως είναι τα labels αλλά και με έναν πανέξυπνο τρόπο προώθησης όπου μπορούσες να το αποκτήσεις μόνο αν είχες πρόσκληση, κατάφερε σύντομα να γίνει το «καλό» e-mail μιας μεγάλης και ολοένα αυξανόμενης μερίδας χρηστών. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που σήμερα προτιμούν την online έκδοση του Gmail από οποιονδήποτε «παραδοσιακό» e-mail client.

Κουβαλώντας για χρόνια την ταμπέλα της beta έκδοσης, η υπηρεσία της Google είχε πάντοτε την τάση να δοκιμάζει νέα χαρακτηριστικά και να πειραματίζεται με πρωτότυπες λειτουργίες. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Gmail Labs, ένας χώρος όπου οι πιο τολμηροί χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουν πειραματικές λειτουργίες, οι καλύτερες από τις οποίες ενσωματώνονται με τον καιρό στην κυρίως υπηρεσία. Οι λειτουργίες που περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή το Gmail Labs είναι δεκάδες και αυτό που ακολουθεί είναι μια παρουσίαση 10 από τις καλύτερες – για να μην χαθείτε στο ψάξιμο!

Gmail logo

#10. Default Text Styling

Default Text StylingΕάν θα προτιμούσατε να χρησιμοποιείτε κάποια άλλη γραμματοσειρά αντί για τα προεπιλεγμένα Arial ή εάν βρίσκετε το μέγεθος των γραμμάτων υπερβολικά μικρό, το Default Text Styling μάλλον είναι αυτό που χρειάζεστε. Ενεργοποιώντας το, θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την προεπιλεγμένη μορφή με την οποία εμφανίζεται το κείμενο των e-mail σας σε κάτι που να ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σας.

#9. Background Send

Background SendΠραγματοποιεί την αποστολή των e-mail σας στο παρασκήνιο, επιτρέποντάς σας να αλλάξετε σελίδα και απαλλάσσοντας σας από την υποχρέωση να περιμένετε μέχρι να τελειώσει. Μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις αποστολής μηνυμάτων με βαριά συνημμένα. Απλά βεβαιωθείτε πως δεν θα κλείσετε τον browser σας μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή!

#8. Quote selected text

Quote selected textΌσο εξαιρετική υπηρεσία κι αν είναι το Gmail, υπάρχουν κάποιες βασικές λειτουργίες που ενώ θεωρούνται αυτονόητες ακόμη και στον πιο απλό e-mail client, εδώ δεν είναι. Η προβολή φράσεων του συνομιλητή με τη μορφή παράθεσης είναι μία από αυτές, και το Quote selected text την ενεργοποιεί.

#7. Unread message icon

Unread message iconΜην το υποτιμήσετε – αν και πολύ απλό, το Unread message icon είναι ιδιαίτερα πρακτικό, αφού προβάλλει στο favicon (το εικονίδιο που εμφανίζεται την καρτέλα του browser) τον αριθμό των μη αναγνωσμένων μηνυμάτων. Προσοχή μόνο: το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό λειτουργεί μόνο σε σχετικά πρόσφατες εκδόσεις των Chrome, Firefox και Opera.

#6. Message Sneak Peek

Message Sneak PeekΜήπως βρίσκετε βαρετό το να πρέπει να ανοίγετε ένα-ένα τα μη αναγνωσμένα e-mail σας για δείτε τί σας γράφουν; Το Message Sneak Peek σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε σε popup μια προεπισκόπηση του κάθε μηνύματος κάνοντας απλώς δεξί κλικ επάνω του. Κάνοντας κλικ οπουδήποτε αλλού, η προεπισκόπηση εξαφανίζεται.

#5. Flickr / Picasa / Google Maps Previews in mail

Picasa Previews in mailΕδώ κάνουμε μια μικρή παρασπονδία, αφού δεν πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό αλλά για 3. Επειδή όμως, η λειτουργία είναι ουσιαστικά η ίδια, ομαδοποιούνται σε μία καταχώρηση. Έτσι, έχουμε το Google Maps Previews in mail, το Flickr previews in mail και το Picasa previews in mail, που ενεργοποιώντας τα σας επιτρέπουν να βλέπετε μέσα στο σώμα του e-mail σας προεπισκόπηση μέσω Google Maps των διευθύνσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό, αλλά και των εικόνων, όταν προέρχονται από το Flickr και το Picasa αντίστοιχα.

#4. Inbox preview

Inbox previewΚάποτε, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Gmail, που του έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του, ήταν η ταχύτητα φόρτωσης. Με τον καιρό όμως και καθώς προσέθετε ολοένα και περισσότερες λειτουργίες, άρχισε αναπόφευκτα να βαραίνει και να χάνει αυτό το άμεσο φόρτωμα που το χαρακτήριζε. Για το λόγο αυτό το Inbox preview είναι απαραίτητο ακόμη κι αν δεν έχετε και τόσο αργή σύνδεση, καθώς φορτώνει μια απλή, στατική προεπισκόπηση του inbox σας την ώρα που αυτό φορτώνει, δίνοντάς σας έτσι μια γρήγορη εικόνα για το τί σας περιμένει.

#3. Inserting images

Inserting imagesΑπό τα πιο χρήσιμα εργαλεία του Gmail Labs, το Inserting images κάνει ακριβώς ό,τι λέει το όνομά του: σας επιτρέπει να εισάγετε εικόνες μέσα στο σώμα του e-mail σας. Μπορείτε να ανεβάσετε εικόνες από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας ή να τις τραβήξετε απευθείας από κάποιο URL, εάν φιλοξενούνται κάπου online.

#2. Google Docs previews in mail

Google Docs previews in mailίσως το βαρύ πυροβολικό του Gmail Labs, το Google Docs previews in mail σας δίνει μια μοναδική δυνατότητα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να σας «αναγκάσει» να προτιμήσετε το Gmail έναντι ενός παραδοσιακού client. Πρόκειται για την απευθείας προεπισκόπηση ενός αρχείου μέσω του Google Docs, χωρίς να χρειαστεί να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Έτσι, μπορείτε για παράδειγμα να δείτε τα περιεχόμενα ενός αρχείου .DOCX ή .XLSX ακόμη κι αν δεν έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας το Office 2007 ή 2010. Μάλιστα, μεταξύ των 17 υποστηριζόμενων τύπων αρχείων περιλαμβάνονται τα δημοφιλέστατα .PDF, .PSD (Photoshop), .AI (Illustrator), ενώ πρόσφατα προστέθηκαν και τα .ZIP και .RAR.

#1. Undo Send

Undo SendΑν διαβάζοντας την προηγούμενη καταχώρηση σας γεννήθηκε η απορία για το ποιο χαρακτηριστικό μπορεί να είναι τόσο καλό που να βρίσκεται στην πρώτη θέση, η απάντηση λέγεται Undo Send. Τί κάνει; Σας δίνει ένα περιθώριο μερικών δευτερολέπτων να ακυρώσετε την αποστολή ενός e-mail, εμφανίζοντας δίπλα από την σχετική ένδειξη ένα κουμπί ακύρωσης. Ακόμη κι αν δεν πειστήκατε για την χρησιμότητά του, κάντε έναν κόπο να το ενεργοποιήσετε. Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα βρεθείτε στην ανάγκη του – κι όταν συμβεί αυτό, μάλλον θα με ευγνωμονείτε.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Οι 10 καλύτερες λειτουργίες του Gmail Labs που αξίζει να ενεργοποιήσετε

  1. Για το #1 είμαι σίγουρος Γιώργο. χαχαχα… 😉

    Ξέρεις αν υπάρχει κάποιος τρόπος να προγραμματίζεις την αποστολή ενός έτοιμου mail? Ας πούμε να ετοιμάσεις ένα mail και να του δώσεις την εντολή να σταλεί στις 3 τα ξημερώματα…

Comments are closed.