Τις ανησυχίες της για το φαινόμενο που θέλει τις κυβερνήσεις χωρών να υποβάλλουν αιτήματα λογοκρισίας περιεχομένου για πολιτικούς λόγους εκφράζει η Google. Με αφορμή την αναβάθμιση που πραγματοποίησε στην υπηρεσία των «Αναφορών Διαφάνειας», η εταιρεία επισημαίνει πως όχι μόνο τα συγκεκριμένα αιτήματα δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ότι συνεχίζονται σταθερά μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011 – συχνά μάλιστα από χώρες του δυτικού κόσμου που ενδεχομένως δεν θα υποπτευόσασταν.

Αναφέρει, μάλιστα, ως παράδειγμα την Ισπανία, η οποία ζήτησε την αφαίρεση 270 αποτελεσμάτων αναζήτησης που οδηγούσαν σε blogs και άρθρα εφημερίδων που αφορούσαν δημόσια πρόσωπα όπως δημάρχους και δημόσιους κατήγορους, ενώ στην Πολωνία υπήρξε αίτημα από δημόσιο οργανισμό για την αφαίρεση συνδέσμων που οδηγούσαν σε ιστοχώρο που του ασκούσε κριτική.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που δημοσίευσε η Google, μέσα στο δεύτερο μισό του 2011 η εταιρεία συμμορφώθηκε με περίπου 65% δικαστικών εντολών και 47% ανεπίσημων αιτημάτων αφαίρεσης περιεχομένου.

Πηγή: Google Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ