Ο πόλεμος των browser έχει πολλά μέτωπα και οι φορητές συσκευές έχουν πλέον εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα εξ’ αυτών. Έτσι, η Mozilla αποφάσισε να κυκλοφορήσει ειδική έκδοση του Firefox για το iPad – έναν browser που αυτή τη στιγμή αναφέρεται με την, προσωρινή ίσως, ονομασία “Junior” και που ελάχιστη σχέση έχει με τον Firefox όπως τον γνωρίζουμε από την desktop έκδοσή του.

Σύμφωνα με τον designer Alex Limi, στόχος της ομάδας είναι να «επανευφεύρει τον browser» για έναν νέο τύπο συσκευής, απορρίπτοντας όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τους browsers. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει πως ο Safari στο iPad είναι «άθλια εμπειρία», αν και θεωρεί πως αυτή τη στιγμή, ελλείψει αξιόλογου αντιπάλου, είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί.

Κρίνοντας από το βίντεο που μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου, ο Junior αποκλίνει αρκετά από ό,τι έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Η εκάστοτε ιστοσελίδα είναι αυτή που καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη της συσκευής, με τον ίδιο τον browser να μην εμφανίζει μόνιμα ορατό κανένα περιφερειακό στοιχείο όπως tabs ή κάποια άλλη μπάρα.

Το μόνο εργαλείο πλοήγησης που είναι μόνιμα ορατό είναι δύο ημιδιάφανα κουμπιά στις δύο άκρες της οθόνης, τοποθετημένα σε σημείο που να τα κάνει εύκολα προσβάσιμα από τους αντίχειρες του χρήστη.

Firefox για το iPad

Το κουμπί στα αριστερά οδηγεί στην προηγούμενη σελίδα, ενώ αυτό στα δεξιά εμφανίζει τις βασικές επιλογές πλοήγησης. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι ιστοχώροι που έχει επισκεφθεί πρόσφατα ο χρήστης, τα αγαπημένα, καθώς και η μπάρα όπου μπορεί να πληκτρολογήσει διευθύνσεις ή όρους αναζήτησης.

Firefox για το iPad

Προς το παρόν δεν έχουν υλοποιηθεί άλλες βασικές λειτουργίες, αλλά στο μέλλον δεν αποκλείεται τα κουμπιά να επεκτείνονται ώστε να εμφανίζουν και άλλες επιλογές όπως ανανέωση ή μετάβαση στην επόμενη σελίδα.

Όπως επισημαίνει ο Limi, ο Junior είναι βασισμένος στην μηχανή του WebKit, αφού η Mozilla δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει την δική της μηχανή επεξεργασίας, Gecko, σε συσκευές της Apple. Επίσης, αναφέρει ότι ο browser έχει φτιαχτεί λαμβάνοντας υπόψη της απαιτήσεις της οθόνης Retina που εγκαινίασε το νέο iPad.

Το πότε ακριβώς θα κυκλοφορήσει ο Junior (αν παραμείνει, φυσικά, αυτό το όνομα) είναι άγνωστο, καθώς ο browser βρίσκεται ακόμη σε φάση πρωτοτύπου. Με δεδομένο πάντως ότι ήδη υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί browsers για το iPad ενώ έχουν αρχίσει φήμες για ενδεχόμενη ανάπτυξη του Chrome για το iOS (τις οποίες ανέφερε και ο ίδιος ο Limi), οι άνθρωποι της Mozilla μάλλον θα πρέπει να βιαστούν.

Πηγή: The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ