Το Google Goggles είναι μια δωρεάν εφαρμογή που χρησιμοποιεί την κάμερα του Android ή εσχάτως και iPhone κινητού σας για να αναγνωρίσει το αντικείμενο μιας φωτογραφίας και να εμφανίσει τα σχετικά αποτελέσματα αναζήτησης. Θα μπορούσατε δηλαδή ως τουρίστας σε μια ξένη χώρα να βρεθείτε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό κτίριο για το οποίο δεν έχετε ιδέα περί τίνος πρόκειται. Το Google Goggles θα μπορούσε να σας λύσει κάθε απορία, απλώς φωτογραφίζοντάς το!

Η εφαρμογή της Google δεν είναι καινούρια και λειτουργεί εδώ και καιρό σε Android συσκευές. Από χθες όμως τέθηκε στη διάθεση των χρηστών iPhone 3GS και iPhone 4, γεγονός που αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τη βάση δεδομένων του και να μετατρέψει το Google Goggles σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές που θα μπορούσε κανείς να έχει στο κινητό του.

Η χρήση του Google Goggles είναι πολύ απλή: απλώς φωτογραφίζετε το αντικείμενο που θέλετε να αναγνωρίσετε και …περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα.

Google Goggles Google Goggles

Το Google Goggles δεν αναγνωρίζει μόνο κτίρια και αξιοθέατα αλλά και αντικείμενα, όπως για παράδειγμα ένα βιβλίο, ένα εξώφυλλο DVD ή ακόμα και την ετικέτα από ένα μπουκάλι κρασί. Προς το παρόν δεν μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα ζώα, φυτά ή τροφές.

Καλό είναι να γνωρίζετε πως τα αντικείμενα που φωτογραφίζετε αποθηκεύονται online με σκοπό να εμπλουτίσουν σταδιακά τη βάση του Goggles και να το κάνουν πιο αποτελεσματικό.

Google Goggles Google Goggles

Πέρα από την οπτική αναγνώριση, μια ακόμη ενδιαφέρουσα λειτουργικότητα του Goggles αφορά τη δυνατότητα φωνητικής αναζήτησης. Εσείς προφέρετε, δηλαδή, τον όρο της αναζήτησης και αυτό εμφανίζει τα σχετικά αποτελέσματα. Δυστυχώς, αν και ήδη υποστηρίζονται αρκετές γλώσσες, τα ελληνικά δεν είναι ακόμα μία από αυτές.

Google Goggles Google Goggles

Το βίντεο που παρατίθεται στη συνέχεια παρουσιάζει με αρκετά παραστατικό τρόπο τις βασικές λειτουργικότητες της εφαρμογής.

Σε αντίθεση με το Android, το Google Goggles για iPhone 3GS και iPhone 4 δεν διατίθεται ως αυτόνομη εφαρμογή αλλά αποτελεί μέρος του Google Mobile App.

» Κατεβάστε το Google Goggles για Android

» Κατεβάστε το Google Mobile App για iPhone (link προς το iTunes Store)

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Το Google Goggles εμφανίζει πληροφορίες για τα αξιοθέατα ή αντικείμενα που φωτογραφίζετε (τώρα και σε iPhone)

  1. Pingback: Το Google Goggles πάει στο μουσείο Getty

  2. Pingback: Τεχνο-ΛΟΓΙΕΣ στην εκπαίδευση » Υπάρχουν κίνδυνοι για τα Προσωπικά μας δεδομένα από το λογισμικό Αναγνώρισης Προσώπων;

Comments are closed.