Το In-Page Analytics είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες λειτουργίες του Google Analytics, που όμως μέχρι τώρα λίγη χρησιμότητα είχε, στην πράξη, για τους διαχειριστές ιστοχώρων. Κι αυτό γιατί, ενώ εμφάνιζε την πολύτιμη πληροφορία των κλικ που γίνονται πάνω σε κάθε link, αντλούσε τις πληροφορίες του από τις επισκέψεις που δεχόταν η διεύθυνση του προορισμού, και όχι από τα πραγματικά κλικ που είχαν κάνει οι χρήστες.

Για παράδειγμα, εάν στην αρχική σας σελίδα είχατε δύο διαφορετικά link που οδηγούσαν στον ίδιο προορισμό, το In-Page Analytics θα εμφάνιζε και στα δύο το ίδιο ποσοστό επισκέψεων, ανεξάρτητα από το εάν οι χρήστες προτιμούσαν να πηγαίνουν σε αυτόν χρησιμοποιώντας κυρίως το ένα από τα δύο.

Για να λύσει το πρόβλημα, η Google κυκλοφόρησε το Enhanced Link Attribution, μια αναβάθμιση στον κώδικα του Analytics που είναι σε θέση να ξεχωρίσει τα διαφορετικά link που οδηγούν στην ίδια σελίδα και να εμφανίσει το σωστό ποσοστό σε κάθε ένα από αυτά. Το Enhanced Link Attribution, μάλιστα, αναγνωρίζει ακόμη και τις περιπτώσεις όπου χρησιμοποιείται ανακατεύθυνση (redirect) ή κουμπιά που εκτελούνται με χρήση κώδικα JavaScript, κάτι που η προηγούμενη έκδοση του In-Page Analytics αδυνατούσε να εντοπίσει.

Για να καταλάβετε καλύτερα την διαφορά στην ποιότητα της πληροφορίας, δείτε στην εικόνα που ακολουθεί ένα παράδειγμα των στοιχείων που έβλεπε ο διαχειριστής της σελίδας πριν το Enhanced Link Attribution:

before[1]

…και μετά την ενεργοποίηση της νέας λειτουργίας:

after[1]

Για να χρησιμοποιήσετε το Enhanced Link Attribution θα χρειαστεί να προσθέσετε στον κώδικα του Google Analytics σας δύο επιπλέον γραμμές κώδικα, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει η Google στο κέντρο βοήθειας.

Πηγή: Google Analytics Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ