Bob Dylan Η Google είναι από εκείνες τις εταιρείες που όταν κάνει κάτι προκαλεί αναπόφευκτα συζητήσεις. Έτσι, μόλις μια μέρα μετά την παρουσίαση του Google Instant προλάβαμε να καταγράψουμε: έναν πρώην υπάλληλο της Yahoo! που ισχυρίζεται ότι πριν από 5 χρόνια η εταιρεία του είχε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο, έναν φοιτητή που για να σκοτώσει την ώρα του έφτιαξε το YouTube Instant και τον συνδρομητή του YouTube που δημιούργησε ένα βίντεο όπου ο Dylan τραγουδά το “Subterranean Homesick Blues” ενώ οι στίχοι σχηματίζονται σε πραγματικό χρόνο με το Google Instant. Ας τα πάρουμε με τη σειρά…

Το Live Search της Yahoo! εν έτει 2005

Σύμφωνα με άρθρο του The Register, ο πρώην Product Manager της Yahoo! Steven Hood επισημαίνει πως πίσω στο 2005 η εταιρεία είχε πειραματιστεί με ένα εργαλείο αναζήτησης σε πραγματικό χρόνο που ήταν βασισμένο σε AJAX και είχε πάρει το όνομα Live Search. Σύμφωνα με τον Hood, οι ομοιότητες του τότε εγχειρήματος με το Google Instant είναι μεγάλες, αν και όπως παραδέχεται, τα αποτελέσματα του Live Search δεν ήταν τόσο ακριβή.

Το εργαλείο μάλιστα είχε δοκιμαστεί στον αέρα στο AllTheWeb, δεν ενσωματώθηκε ποτέ ωστόσο στην βασική μηχανή αναζήτησης της Yahoo!, κυρίως γιατί δεν συνάντησε ιδιαίτερη απήχηση από τους χρήστες.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το Live Search εν δράσει. Αν εξαιρέσουμε τις διαφορές στην δομή και την εμφάνιση και συνυπολογίσουμε το γεγονός πως πρόκειται για κάτι που φτιάχτηκε πριν από μία πενταετία, η λογική των δύο εφαρμογών είναι πράγματι παρόμοια.

Το YouTube Instant (ή αλλιώς, τί κάνουν οι φοιτητές του Stanford όταν βαριούνται)

Εμπνευσμένος από την είδηση της έναρξης λειτουργίας του Google Instant, ο φοιτητής του Πανεπιστημίου του Stanford Feross Aboukhadijeh έφτιαξε μια online εφαρμογή που φορτώνει τα βίντεο του YouTube σε πραγματικό χρόνο, την ώρα που ο χρήστης πληκτρολογεί τους όρους αναζήτησης.

To YouTube Instant, όπως το ονόμασε, δεν έχει πρακτική χρησιμότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως παιχνίδι. Πήρε όμως τόση δημοσιότητα που τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, το link προς τη σελίδα του δεν λειτουργεί καθώς ο φοιτητής αναγκάστηκε να αλλάξει server για να αντέξει τον υπερβολικό φόρτο.

Και το καλύτερο; Ο CEO του YouTube τού πρότεινε μέσω Twitter να τον προσλάβει!

youtubeinstant

…και στο βάθος ο Bob Dylan

Σε μια προσπάθεια να εξερευνήσει ίσως τις δυνατότητες του Google Instant, αλλά ενδεχομένως και να σκοτώσει την ώρα του, ένας χρήστης του YouTube δημιούργησε ένα σύντομο βίντεο στο οποίο ακούγεται το “Subterranean Homesick Blues” του Bob Dylan, την ώρα που οι στίχοι σχηματίζονται στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση του Google Instant.

Αν και μέχρι στιγμής είναι το πιο γνωστό, δεν είναι το μοναδικό τέτοιο εγχείρημα και είναι σχεδόν βέβαιο πως σύντομα θα βαρεθούμε να βλέπουμε παρόμοια βίντεο.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ