Η Google ανακοίνωσε χθες, όπως αναμενόταν, το Google Instant, την τελευταία της προσθήκη στη μηχανή αναζήτησης που εμφανίζει τα αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο την ώρα που ο χρήστης πληκτρολογεί τους όρους. Αφού ο αρχικός θόρυβος καταλάγιασε, ας ρίξουμε μια πιο σφαιρική ματιά στις δυνατότητες της νέας υπηρεσίας, απαντώντας σε μερικές συνηθισμένες απορίες.

Τί είναι το Google Instant;

Το Google Instant είναι μια προσθήκη στην ήδη υπάρχουσα μηχανή αναζήτησης της Google, η οποία επιτρέπει την απευθείας εμφάνιση των αποτελεσμάτων την ώρα που ο χρήστης πληκτρολογεί τους όρους. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται κάτω από το πλαίσιο της αναζήτησης χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να πατήσει enter.

Πού μπορώ να το βρω;

Το Google Instant δεν είναι πρόγραμμα ούτε και αποτελεί αυτόνομη εφαρμογή, γι’ αυτό και δεν διαθέτει κάποια συγκεκριμένη διεύθυνση. Για να το δείτε εν δράσει θα πρέπει απλώς να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή αναζήτησης της Google. Επειδή το νέο χαρακτηριστικό βρίσκεται ακόμα σε φάση ενεργοποίησης, δεν λειτουργεί προς το παρόν στο google.gr. Ο καλύτερος τρόπος για να το δοκιμάσετε στην πράξη είναι να επισκεφθείτε το google.com. Εάν και πάλι δεν μπορείτε να το δείτε για κάποιο λόγο, δοκιμάστε το στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.google.com/webhp?sclient=psy.

Με ποιούς browsers μπορώ να το χρησιμοποιήσω;

Για να χρησιμοποιήσετε το Google Instant θα πρέπει να διαθέτετε κάποιον από τους παρακάτω browsers: Chrome v5/6, Firefox v3, Safari 5 και Internet Explorer v8. Δυστυχώς, οι χρήστες του Opera δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη υπηρεσία, παρά μόνο αν αλλάξουν τις ρυθμίσεις στο browser identification (ώστε ο Opera να αναγνωριστεί ως Firefox, Internet Explorer ή κάποιος άλλος browser).

Επίσης, δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κινητά τηλέφωνα, αν και η Google διαβεβαιώνει πως κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει σύντομα.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματά του;

imageΤο βασικό πλεονέκτημα του Google Instant είναι ότι δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να έχει μια άμεση επισκόπηση των αποτελεσμάτων και να διορθώσει επιτόπου τους όρους της αναζήτησης εάν δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που περίμενε.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στις περιπτώσεις που δεν γνωρίζετε πώς ακριβώς να περιγράψετε αυτό που ψάχνετε και δοκιμάζετε πολλούς διαφορετικούς όρους.

Σύμφωνα με τη Google, το Instant Search μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε από 2 έως 5 δευτερόλεπτα για κάθε αναζήτηση.

Μάλιστα, το Lifehacker πραγματοποίησε ένα ενδιαφέρον συγκριτικό τεστ βάζοντας τον παλιό και το νέο τρόπο αναζήτησης δίπλα-δίπλα, ώστε να διαπιστώσει αν όντως το Instant Search είναι πιο γρήγορο. Δείτε το αποτέλεσμα στο βίντεο που ακολουθεί:

Έχω αργή σύνδεση. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω;

image Η Google θεωρεί πως το Google Instant δεν επιβαρύνει τη σύνδεσή σας και όταν αναγνωρίσει πολύ αργές συνδέσεις, απενεργοποιείται αυτόματα. Εάν πάντως αντιμετωπίζετε προβλήματα ή απλά σας ενοχλεί ο τρόπος λειτουργίας του, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε με ένα κλικ (βλ. εικόνα).

Κάτι άλλο που πρέπει να ξέρω;

Ναι. Λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά το Google Instant δεν λειτουργεί όταν πληκτρολογείτε «ενήλικες» λέξεις-κλειδιά όπως π.χ. porn, fuck και τα συναφή. Πληκτρολογώντας τους όρους και πατώντας enter ασφαλώς και θα μεταβείτε στα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δεν θα εμφανιστούν όμως ούτε προτάσεις συμπλήρωσης αλλά ούτε και αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο. Αυτό ισχύει ασχέτως του αν έχετε ενεργοποιημένο το SafeSearch ή όχι.

instant-search

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Τί είναι το Google Instant; Απαντώντας στα πρώτα ερωτήματα για τη νέα προσθήκη της Google…

  1. Pingback: Η απάντηση του Bing στο Google Instant ονομάζεται …HTML5 | Freeweird

Comments are closed.