Google

Μια ασυνήθιστη όσο και σοβαρή υπόθεση που εμπλέκει άμεσα τη Google ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ο Stefan Magdalinksi, CEO του online ευρετηρίου επιχειρήσεων Mocality με έδρα την Κένυα, αποκάλυψε ότι άνθρωποι της Google παραβίαζαν συστηματικά την βάση δεδομένων της για να αντλούν ευαίσθητες πληροφορίες για τους πελάτες της. Οι πληροφορίες που αντλούσαν χωρίς άδεια οι υπάλληλοι της Google από τη Mocality αξιοποιούνταν προκειμένου να πείσουν τους πελάτες της τελευταίας να συνεργαστούν με τη Google στην δημιουργία του εταιρικού τους ιστοχώρου.

Στο άρθρο με τίτλο “Google, what were you thinking?”, που δημοσίευσε ο Magdalinski, περιγράφει με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο η πρωτοβουλία Getting Kenyan Business Online που ανήκει στη Google αποκτούσε συστηματικά πρόσβαση στην βάση δεδομένων της Mocality προκειμένου να υποκλέψει πληροφορίες. Στη συνέχεια επικοινωνούσε μαζί τους για να τους πείσει να προτιμήσουν τη δική της λύση έναντι αυτή της Mocality (της οποίας ήταν ήδη πελάτες).

Mocality Blog

Ο Magdalinski μάλιστα αναφέρει ότι προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, οι υπάλληλοι της GKBO κατέφευγαν σε ψευδείς ισχυρισμούς για τη σχέση τους με την Mocality, αλλά και για τις επιχειρηματικές πρακτικές της τελευταίας. Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, μάλιστα, φαίνεται πως είχαν προλάβει να επικοινωνήσουν με το 30% των πελατών που βρισκόταν στη βάση.

Μόλις το περιστατικό απέκτησε δημοσιότητα, εκπρόσωπος της Google απάντησε δηλώνοντας πως όλοι στην εταιρεία είναι «συντετριμμένοι από την είδηση ότι μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονται για λογαριασμό της Google χρησιμοποίησαν με απρεπή (improperly) τρόπο τα δεδομένα της Mocality και παρερμήνευσαν την σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών για να ενθαρρύνουν πελάτες να δημιουργήσουν νέους ιστοχώρους».

Αναφέρει επίσης ότι έχουν ήδη ζητήσει συγγνώμη από τη Mocality ενώ εξακολουθούν να ερευνούν το θέμα ώστε να μάθουν τί ακριβώς συνέβη και να αντιμετωπίσουν ανάλογα τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους. 

Goggle's response to Mocality's CEO

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα όπου το όνομα της Google ακούγεται με αρνητικό τρόπο, μετά τις πρόσφατες αλλαγές που πραγματοποίησε στην μηχανή αναζήτησής της και την αντίδραση του Twitter που τις θεωρεί κακές από κάθε άποψη. Το δεύτερο αυτό περιστατικό, όμως, ήταν σίγουρα και το πιο σοβαρό.

via 9TO5Google

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Υπάλληλοι της Google παραβίαζαν τη βάση της Mocality για να ψαρέψουν πελάτες

Comments are closed.