Google+

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα χαρακτηριστικά του Google+ είναι πλέον προ των πυλών, με την Google να ανακοινώνει και επίσημα την έναρξη της λειτουργίας των εταιρικών Σελίδων. Πρόκεται για το αντίστοιχο των γνωστών Fan Pages του Facebook, και, όταν ενεργοποιηθούν σε όλους τους χρήστες, αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύμα εγγραφών στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Η Σελίδα του Gmail στο Google+

Οι σελίδες θυμίζουν στο στήσιμό τους τα απλά προφίλ των χρηστών, διαθέτουν ωστόσο και κάποια ενδιαφέροντα επιπλέον χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, και εδώ έχουμε παρόμοια δομή: υποστηρίζεται η δημιουργία κύκλων, με τους οποίους οι διαχειριστές των Σελίδων μπορούν να μοιράζονται το περιεχόμενό τους με συγκεκριμένους μόνο χρήστες κάθε φορά (κάτι το οποίο λείπει από το Facebook και αναμένεται να αξιοποιηθεί με ενδιαφέροντες τρόπους από τις εταιρείες). Επίσης, παρούσα είναι και η δυνατότητα πραγματοποίησης ομαδικών βιντεοκλήσεων (Hangouts), ενώ οι λειτουργίες των Σελίδων λειτουργούν και μέσω της mobile εφαρμογής του Google+.

Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με τα προσωπικά προφίλ είναι ότι η Σελίδα δεν μπορεί να προσθέσει από μόνη της κάποιον χρήστη σε κύκλους, παρά μόνο εάν ο χρήστης προσθέσει προηγουμένως ο ίδιος την σελίδα σε κάποιους από τους κύκλους του (προφανώς για την αποφυγή του spam). Επίσης, σε αντίθεση με τα προσωπικά προφίλ, ο προεπιλεγμένος τρόπος δημοσίευσης στις Σελίδες είναι το “public”, ώστε οι ενημερώσεις της να είναι ορατές σε όλους. 

Η Σελίδα της Μπαρτσελόνα στο Google+

Από εκεί και πέρα, οι ίδιοι οι χρήστες που επισκέπτονται μια Σελίδα βλέπουν τόσο το κουμπί του +1 όσο και αυτό της προσθήκης της Σελίδας σε κύκλους. Η λειτουργία του τελευταίου είναι προφανής, αφού με αυτό τον τρόπο επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τις ενημερώσεις της σελίδας.

Η περίπτωση του +1, ωστόσο, φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα αφού προς το παρόν δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο, σύμφωνα όμως τους ανθρώπους της Google ακόμη δεν το έχουμε δει στην πλήρη του λειτουργικότητα και θα πρέπει σύντομα να περιμένουμε «κάτι μεγάλο».

Εξίσου ενδιαφέρον, τέλος, έχει το γεγονός ότι οι Σελίδες του Google+ έχουν ενσωματωθεί στην αναζήτηση της Google. Έτσι, όταν κάποιος χρήστης πληκτρολογήσει το όνομα μιας Σελίδας χρησιμοποιώντας πριν από αυτό το σύμβολο + (π.χ. +Freeweird), θα μπορεί να προσθέσει απευθείας τη συγκεκριμένη σελίδα στους κύκλους του. Μάλιστα, υποστηρίζεται η δυνατότητα πολλαπλής εισαγωγής Σελίδων απλώς πληκτρολογώντας το ένα όνομα δίπλα στο άλλο.

Προς το παρόν οι Σελίδες έχουν κυκλοφορήσει μόνο για περιορισμένο αριθμό εταιρειών και οργανισμών (μπορείτε, για παράδειγμα, να δείτε αυτήν της Μπαρτσελόνα και των Muppets), ωστόσο σύντομα αναμένεται όλοι οι χρήστες να μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους μέσω της διεύθυνσης plus.google.com/pages/create.

 

Πηγές: TechCrunch, Google Blog

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τελικά η ενεργοποίηση των Σελίδων για όλους τους χρήστες φαίνεται πως ήρθε πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε και η Σελίδα του Freeweird στο Google+ είναι ήδη γεγονός (όσοι πιστοί προσέλθετε! :D)

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 7 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ