Θα περίμενε κανείς πως τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και η σειρά με την οποία εμφανίζονται διαμορφώνεται αποκλειστικά από πολύπλοκούς αλγόριθμους. Ακόμα κι αν αυτή είναι η βάση, όμως, φαίνεται πως η εταιρεία χρησιμοποιεί επιπλέον μια ομάδα ανθρώπων που έχει αναλάβει να αξιολογεί την ποιότητα και την σχετικότητα των ιστοσελίδων που εμφανίζονται σε συγκεκριμένες αναζητήσεις.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το δημοσίευμα του The Register, που κάνει λόγο για ένα εγχειρίδιο χρήσης 160 σελίδων που έχει δημιουργηθεί από την ίδια τη Google και απευθύνεται προς τους «αξιολογητές». Εκεί περιγράφεται η μεθοδολογία βάσει της οποίας θα πρέπει να αξιολογούν έναν ιστοχώρο βάσει της σχετικότητάς του προς τις λέξεις-κλειδιά που έχουν δοθεί, το επίπεδο του spam και την ποιότητά του.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την σχετικότητα, το εγχειρίδιο συμβουλεύει τους αξιολογητές να δίνουν στους ιστοχώρους κάποιον από τους εξής βαθμούς, σύμφωνα με την προσωπική τους εκτίμηση: «Ζωτικής σημασίας», «Χρήσιμο», «Σχετικό», «Ελαφρώς σχετικό», «Εκτός θέματος ή άχρηστο» και «Μη βαθμολογήσιμο». Αντίστοιχα η αξιολόγηση του επιπέδου του spam περιλαμβάνει τα «Όχι spam», «Ίσως spam», «Spam», «Πορνό» και «Κακόβουλο».

Φυσικά, ο σκοπός του να βάλεις ανθρώπους να σου αξιολογήσουν κάτι που κατά κύριο λόγο γίνεται αυτοματοποιημένα έχει νόημα μόνο αν θέλεις να δεις τα αποτελέσματα με έναν πιο «ανθρώπινο» τρόπο. Έτσι, το εγχειρίδιο ζητά από τους αξιολογητές να προσπαθήσουν να λάβουν υπόψη το τί είναι αυτό που θέλει ο χρήστης από μία συγκεκριμένη αναζήτηση ή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «τί προσπαθούσε να πετύχει ο χρήστης όταν πληκτρολογούσε τη λέξη-κλειδί;».

Με αυτό τον τρόπο, η Google κατηγοριοποιεί τους όρους αναζήτησης με τρεις διακριτούς τρόπους, ανάλογα με το αν ο χρήστης θέλει να πετύχει έναν συγκεκριμένο στόχο ή εάν η αναζήτησή του αποτελεί περισσότερο ερώτηση ή αναζήτηση συμβουλής.

Ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται ως αξιολογητές είναι άγνωστος, ενώ άγνωστος είναι επίσης και ο αριθμός των ιστοχώρων που ελέγχουν καθημερινά. Φαίνεται, όμως, πως το όλο εγχείρημα είναι μέρος μόνο μιας πολύ ευρύτερης προσπάθειας της Google για όσο το δυνατό πιο ποιοτικά και ακριβή αποτελέσματα. Ακόμη κι αν οι αναζητήσεις που ελέγχονται δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το σύνολο των αναζητήσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά στην δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του πλανήτη, τα δεδομένα που εξάγονται από αυτές δεν αποκλείεται να έχουν ιδιαίτερη σημασία για την βελτίωσή της.

Πηγή: The Register

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ