Στοιχεία επισκεψιμότητας, παρακολούθηση των διαφημίσεων, έλεγχοι ευχρηστίας, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους κατά καιρούς χρειάζεται να ενσωματώσετε στον ιστοχώρο σας μικρά κομμάτια κώδικα. Εάν εσείς είστε ο διαχειριστής του ιστοχώρου, τότε τα πράγματα είναι απλά. Τί γίνεται, όμως, στην περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση στον κώδικα;

Το Google Tag Manager είναι μια νέα υπηρεσία που απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους του μάρκετινγκ και τους επιτρέπει να εισάγουν κώδικα από διάφορες υπηρεσίες στον ιστοχώρο τους, χωρίς να χρειάζεται να επέμβουν στην HTML της σελίδας ή να κυνηγάνε κάθε τόσο τον διαχειριστή.

Διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο αλλά προς το παρόν μόνο στην αγγλική γλώσσα, το Tag Manager προσφέρει έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου μέσα από τον οποίο μπορείτε να προσθέσετε, να αφαιρέσετε και να διαχειριστείτε τα κομμάτια κώδικα από τις διάφορες υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε.

Η λογική της νέας υπηρεσίας της Google είναι απλή: αντί να προσθέτετε έναν-έναν τους κώδικες που αντιστοιχούν στις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε, εισάγετε ένα μόνο κομμάτι – αυτό του Tag Manager. Από εκεί και πέρα, μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης της ίδιας της υπηρεσίας, μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε τους επιμέρους κώδικες. Αυτό που κάνει, δηλαδή, ο κώδικας του Tag Manager (αυτός που επικολλήσατε αρχικά στον ιστοχώρο) είναι να καλεί τους επιμέρους κώδικες που εισάγετε στον πίνακα ελέγχου.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ο επισκέπτης φτάνει στην ιστοσελίδα σας, ο κώδικας επικοινωνεί με τους server της Google και κατεβάζει ένα script, το gtm.js, το οποίο στη συνέχεια θα φορτώσει όλους τους υπόλοιπους κώδικες που έχετε ορίσει στο Tag Manager. Αυτό είναι και το μοναδικό αίτημα (request) που πραγματοποιείται, με την εκτέλεσή του να γίνεται με ασύγχρονο τρόπο, που σημαίνει πως η λήψη του δεν επηρεάζει την ταχύτητα φόρτωσης της υπόλοιπης σελίδας.

Σε γενικές γραμμές, τα πλεονεκτήματα του Google Tag Manager θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

  • Αποκτάτε εσείς τον έλεγχο, με την έννοια ότι μπορείτε να προσθέσετε τις υπηρεσίες που θέλετε χωρίς να χρειαστεί να το ζητήσετε από τον διαχειριστή του ιστοχώρου.
  • Ο κώδικας φορτώνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε να επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο την ταχύτητα των σελίδων σας.
  • Το περιβάλλον διαχείρισης περιλαμβάνει έτοιμα κομμάτια κώδικα για τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες, ενώ σας επιτρέπει να προσθέσετε και δικά σας.
  • Υπάρχουν εργαλεία όπως το Preview Mode, που σας επιτρέπει να δείτε τις αλλαγές πριν τις ενεργοποιήσετε, καθώς και τα Debug Console και Version History που εξασφαλίζουν ότι ο νέος κώδικας δεν θα «σπάσει» τις σελίδες σας.
  • Υπάρχει δυνατότητα ορισμού δικαιωμάτων χρηστών και υποστήριξη πολλαπλών λογαριασμών, ώστε να διευκολύνεται η διαχείριση από πολυπληθείς ομάδες.

Επίσης, όπως εξηγεί η Google, η υπηρεσία αναμένεται να αναπτυχθεί κι άλλο και να αποκτήσει μελλοντικά επιπλέον δυνατότητες. Για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Google Tag Manager αρκεί να επισκεφθείτε το www.google.com/tagmanager και να συνδεθείτε με έναν υπάρχων λογαριασμό σας. Παράλληλα, καλό είναι να δείτε και το κατατοπιστικό βίντεο που ακολουθεί:

Πηγή: Google Analytics Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ