Τα δέκατα γενέθλιά της γιόρτασε στη 1 Δεκεμβρίου η Βικιπαίδεια, η ελληνική έκδοση της Wikipedia, που ξεκίνησε την λειτουργία της το 2002 – σχεδόν 1 χρόνο, δηλαδή, μετά από την αντίστοιχη γέννηση της «μαμάς» Wikipedia. Για να το γιορτάσει, η εγκυκλοπαίδεια δημοσίευσε μια σειρά από στατιστικά που δείχνουν πως, έστω κι αν δεν φτάνει τον όγκο και τον πλούτο περιεχομένου της αγγλικής έκδοσης, είναι ωστόσο ένα εγχείρημα που συνεχώς αναπτύσσεται και σιγά-σιγά εξελίσσεται σε μια αξιολογότατη πηγή για όσους αναζητούν εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες στα Ελληνικά.

Πιο συγκεκριμένα, στο κλείσιμο των 10 χρόνων της, η Βικιπαίδεια:

  • Διαβάζεται 34.000 φορές την ώρα.
  • Έχει 25 εκατομμύρια θεάσεις σελίδων το μήνα.
  • Έχει φτάσει τα 81.042 λήμματα που διαμορφώθηκαν με 3.809.533 επεξεργασίες. Για την ιστορία, η αγγλική έκδοση έχει σήμερα πάνω από 4 εκατομμύρια λήμματα.
  • Για την ανάπτυξη της Βικιπαίδειας προσέφεραν τις συνεισφορές τους αρκετοί από τους 114.912 εγγεγραμμένους αλλά και πολλοί από τους μη εγγεγραμμένους χρήστες.

Όπως και η Wikipedia, η Βικαιπαίδεια ανήκει στο Ίδρυμα Wikimedia και παράλληλα με αυτή καθαυτή την εγκυκλοπαίδεια έχει αναπτυχθεί και μια σειρά από άλλα εγχειρήματα στα Ελληνικά:

  • Το Βικιλεξικόμε 404.426 λήμματα,
  • η Βικιθήκημε 6.146 πρωτότυπα κείμενα (από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, ποιήματα από την Ελληνική Ανθολογία, το Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή, την Αγία Γραφή, αλλά και Βυζαντινούς ύμνους),
  • τα Βικινέα με 2.227 άρθρα.

Το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας διατίθεται ελεύθερα σε όλους κάτω από την άδεια Creative Commons, κάτι που σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να το αλλάξει ή ακόμη και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, αρκεί να αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Βικιπαίδεια, καθώς και ότι οι ίδιοι όροι ισχύουν και για το δικό του περιεχόμενο.

Πηγή: Βικιπαίδεια στο Facebook

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ