Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συντάκτες της Wikipedia έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι δύσκολο να βρουν αξιόπιστες πηγές για τα άρθρα τους. Σε σχετικό ερωτηματολόγιο, μάλιστα, το 39% ονόμασε αυτό ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που παρεμποδίζουν το έργο τους, ενώ η ανάγκη εκφράζεται ακόμη πιο έντονα μεταξύ των πιο ενεργών εθελοντών, που κάνουν εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες αλλαγές κάθε μήνα.

800px-Edit_solution[1]

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το Ίδρυμα Wikimedia προχώρησε σε συνεργασία με το JSTOR, μια υπηρεσία που ανήκει στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ITHAKA. Σύμφωνα με αυτή, οι 100 πιο ενεργοί συντάκτες της Wikipedia αποκτούν δωρεάν πρόσβαση στο πλήρες αρχείο του JSTOR, που περιλαμβάνει πάνω από 1.600 ακαδημαϊκά περιοδικά, πρωτότυπα έγγραφα και άλλα έργα.

Όπως εξηγεί η ανακοίνωση της εγκυκλοπαίδειας, οι συντάκτες που θα αποκτήσουν την πρόσβαση έχουν γράψει συνολικά μέχρι σήμερα πάνω από 100.000 άρθρα. Η ελεύθερη πρόσβαση στο JSTOR, που είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πηγές της αγγλικής Wikipedia, θα τους δώσει, ενδεχομένως, την ευκαιρία να γίνουν ακόμα πιο παραγωγικοί και, σίγουρα, πιο ακριβείς.

Η συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος Wikimedia και του ITHAKA προβλέπει συνεργασία ενός έτους, με την προοπτική μελλοντικής επέκτασης του προγράμματος.

Πηγή: Wikimedia blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ