Όσο περνά ο καιρός, απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας για χάρη των online λύσεων. Κι αν πριν από 1-2 χρόνια οι δικτυακές εφαρμογές έμοιαζαν περισσότερο με ενδιαφέροντα πειράματα παρά με πρακτικές λύσεις, σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί και για τους περισσότερους αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής τους δραστηριότητας. Το If This Then That είναι μια πανέξυπνη υπηρεσία που αναλαμβάνει να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη, αυτοματοποιώντας διαδικασίες που πραγματοποιείτε σε εφαρμογές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πατάνε στο cloud.

image

Αυτό που κάνει το If This Then That είναι να σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εργασίες (tasks) που εμπλέκουν διαφορετικές μεταξύ τους εφαρμογές, με τη λογική του «εάν ισχύει αυτό … κάνε εκείνο». Όμως ο καλύτερος τρόπος για να το καταλάβετε είναι μερικά μόνο παραδείγματα από εργασίες που ήδη έχουν δημιουργήσει οι χρήστες της υπηρεσίας:

  • Κάθε φορά που γίνεστε tag σε μια φωτογραφία στο Facebook, αυτή θα αποθηκεύεται στο Dropbox σας.
  • Κάθε φορά που επισημαίνετε με αστεράκι μία είδηση στο Google Reader, αυτή μεταφέρεται ως νέα σημείωση στο Evernote.
  • Αυτόματη αποθήκευση στο Dropbox των συνημμένων εγγράφων που λαμβάνετε στο e-mail σας.
  • Μεταφορά στο Read it Later όλων των links που δημοσιεύουν οι χρήστες που ακολουθείτε στο Twitter.

…και πολλά ακόμη.

image

Κι αν νομίζετε ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά πολύπλοκα και απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και σωρεία ρυθμίσεων, κάνετε λάθος. Το περιβάλλον χρήσης του ifttt είναι απλό και υποδειγματικά δομημένο, αφού με τους πελώριους τίτλους και την έξυπνη τοποθέτηση της πληροφορίας σας κατευθύνει με τον καλύτερο τρόπο ώστε να φτιάξετε τη δική σας συνταγή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

image

Πριν όμως επιχειρήσετε να δημιουργήσετε εσείς κάτι, ρίχτε προηγουμένως μια ματιά στις ήδη υπάρχουσες συνταγές που έχουν φτιάξει άλλοι χρήστες τις υπηρεσίας, αφού μπορεί να βρείτε ακόμη πιο εύκολα αυτό που ζητούσατε. Ομοίως, μπορείτε κι εσείς με τη σειρά σας να μοιραστείτε τις εργασίες που έχετε φτιάξει μόνοι σας. 

image

Οι υπηρεσίες που υποστηρίζει το ifttt είναι δεκάδες και οι συνδυασμοί με τους οποίους μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε τόσοι πολλοί που ο ουσιαστικός σας περιορισμός είναι κυρίως η φαντασία σας.

Προς το παρόν το If This Then That βρίσκεται σε beta φάση, οι εγγραφές ωστόσο είναι ελεύθερες και, φυσικά, δωρεάν. Το κατά πόσο θα το βρείτε χρήσιμο στην καθημερινότητά σας είναι κάτι που εξαρτάται από εσάς. Η ιδέα όμως είναι σίγουρα φιλόδοξη και η υλοποίησή της υποδειγματική, καθιστώντας το μια υπηρεσία που αξίζει σίγουρα την προσοχή σας.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

6 thoughts on “Το If This Then That αυτοματοποιεί το internet για λογαριασμό σας!

  1. Πολύ ωραίο ακούγεται,

    νομίζω ότι θα μου γίνει συνήθεια, θα το δοκιμάσω από αύριο…

    • Εμένα μου άρεσε πολύ, και σαν ιδέα και σαν υλοποίηση. Το δοκίμασα με τη συνταγή που στέλνει τα starred του Google Reader στο Evernote και δουλεύει μια χαρά. Γενικά θα μπορούσε να έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές σε διάφορους τομείς.

  2. Pingback: Νέο IFTTT με ανανεωμένη εμφάνιση, νέα κανάλια και ταχύτερες ενέργειες

Comments are closed.