Dropbox

Το Dropbox είναι μια υπηρεσία τόσο «αθόρυβη» στη χρήση της που μπορεί να έχετε ξεχάσει πως διαθέτει και μια online έκδοση από την οποία μπορείτε να διαχειριστείτε τα αρχεία σας. Κι αν μέχρι σήμερα η έκδοση αυτή είχε κυρίως υποστηρικτικό ρόλο, ο πρόσφατος επανασχεδιασμός της δείχνει πως οι άνθρωποι της δημοφιλούς εφαρμογής αρχίζουν να της δίνουν πολύ μεγαλύτερη σημασία, βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό την λειτουργικότητα και την εμπειρία χρήσης της και δίνοντας λόγο στους χρήστες να την επισκέπτονται συχνότερα.

Dropbox website

Έτσι, το νέο dropbox.com έχει ανανεωθεί πλήρως, αποκτώντας ένα απλούστερο περιβάλλον χρήσης που κρατά μόνο τα απολύτως απαραίτητα, χρησιμοποιώντας μεγάλα εικονίδια που ο χρήστης δεν χρειάζεται να σημαδεύει κάθε φορά για να τα επιλέξει. Η έμφαση πλέον δίνεται στο περιεχόμενο του ίδιου του χρήστη και όχι στις γενικές πληροφορίες της υπηρεσίας, γι’ αυτό και έχουν προστεθεί μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά.

Ένα από αυτά αφορά την δυνατότητα απευθείας προβολής των εικόνων χωρίς να είναι απαραίτητο το κατέβασμά τους τοπικά, μέσω μιας καλαίσθητης εφαρμογής που θυμίζει τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Facebook, Twitter και Google+.

Dropbox website

Επίσης, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα, ενώ έχουν αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της HTML5. Έτσι, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν και να μεταφέρουν πολλά μαζί αρχεία μόνο με συντομεύσεις πληκτρολογίου και τον κέρσορα του ποντικιού τους, ακριβώς όπως θα το έκαναν και στο ίδιο το desktop τους.

Dropbox website

Τέλος, σημαντικότατη προσθήκη αποτελεί και η βελτιωμένη μηχανή αναζήτησης, η οποία εμφανίζει αποτελέσματα άμεσα, την ώρα που ο χρήστης πληκτρολογεί τους όρους του.

Dropbox website

Αν μάλιστα πιστέψουμε την επίσημη ανακοίνωση της υπηρεσίας, αυτό ήταν μονάχα το πρώτο βήμα και μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά ακόμη νέα χαρακτηριστικά στην online έκδοσή της.

Με δεδομένο, άλλωστε, το γεγονός ότι η Microsoft δίνει πλέον μεγάλη έμφαση στο SkyDrive, η Apple διαθέτει ήδη το iCloud και η Google ετοιμάζει το Google Drive, το Dropbox βρίσκεται πιθανότατα μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του και η στασιμότητα είναι το μόνο που δεν θα πρέπει να περιμένουμε από αυτό.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο τελευταίος του επανασχεδιασμός να αποτελεί το πρώτο βήμα για μια νέα προσέγγιση της υπηρεσίας, που θα μπορούσε ακόμη και να μετατρέψει το website του Dropbox σε μια ολοκληρωμένη online εφαρμογή διαχείρισης αρχείων (file manager).

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Νέος σχεδιασμός για το website του Dropbox, που θυμίζει κανονικό file manager

  1. Pingback: Το Dropbox φέρνει το Undo στη web έκδοσή του

Comments are closed.