Τον Μάρτιο του 2012 η εγκυκλοπαίδεια Britannica ανακοίνωσε ότι τερματίζει την έντυπη έκδοσή της μετά από 244 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας. Σε μια προσπάθεια να αποτίσει φόρο τιμής στο γεγονός, ο Bob Stein από το «Ινστιτούτο για το Μέλλον του Βιβλίου» δημοσίευσε μια σειρά από εικόνες που σχεδιάστηκαν 30 χρόνια πριν, και συγκεκριμένα το 1982, και απεικονίζουν το πώς θα μπορούσε να είναι η «Έξυπνη Εγκυκλοπαίδεια» των μελλοντικών γενεών.

Η Εγκυκλοπαίδεια του μέλλοντος, όπως τη φαντάστηκαν το 1982

Έχοντας δημιουργηθεί από τον ίδιο τον Stein σε συνεργασία με τον Alan Kay της Atari και τον Glenn Keane της Disney, οι εικόνες αναπαριστούν ανθρώπους που χρησιμοποιούν την εγκυκλοπαίδεια ως ένα φορητό εργαλείο που μπορεί να συνδεθεί με τηλεοράσεις, ακουστικά ή ακόμα και εξομοιωτές πτήσεων της Atari.

Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο οι τρεις τους φαντάζονται την εγκυκλοπαίδεια να έχει πολλαπλές χρήσεις, αφού οι εικόνες την απεικονίζουν ως εργαλείο εκπαίδευσης (οι μαθητές στο μουσείο φυσικής ιστορίας που παίρνουν συμπληρωματικές πληροφορίες για τα εκθέματα), ζωντανής ενημέρωσης (κατά τη διάρκεια ενός σεισμού ενημερώνει αμέσως για την έντασή του και δίνει συμβουλές αντιμετώπισης), δουλειάς (ο οινοπαραγωγός που προσπαθεί να καταλάβει πώς θα μπορούσε να βελτιώσει τη σοδειά του) ή ακόμα και διασκέδασης (σε ένα μπαρ, δυο άντρες παρακολουθούν ποδόσφαιρο και προσπαθούν να αναλύσουν το παιχνίδι μέσω της συσκευής).

Η Εγκυκλοπαίδεια του μέλλοντος, όπως τη φαντάστηκαν το 1982

Όπως ο ίδιος ο Stein εξηγεί, παρόλο που έπεσαν μέσα στις προβλέψεις τους ως προς τις ασύρματες συσκευές, αυτό που δεν κατάφεραν να δουν ήταν το γεγονός ότι πλέον χρησιμοποιούμε αντίστοιχες συσκευές όχι μόνο για να αναζητούμε πληροφορίες, αλλά και για να επικοινωνούμε μεταξύ μας. «Χάσαμε εντελώς την πιο σημαντική πτυχή ενός δικτύου, ότι θα συνέδεε ανθρώπους με άλλους ανθρώπους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις εικόνες, μαζί με τις επεξηγηματικές τους λεζάντες, στο blog του Ινστιτούτου.

via The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Απριλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Η Εγκυκλοπαίδεια του μέλλοντος, όπως τη φαντάστηκαν το 1982

Comments are closed.