Το Internet Archive, η υπηρεσία που έχει ως φιλοδοξία της να αρχειοθετήσει ολόκληρο το διαδίκτυο και που είναι κυρίως γνωστή χάρη στο Wayback Machine, πειραματίζεται με νέους τρόπους διάθεσης της πληροφορίας που συγκεντρώνει. Έτσι, δοκιμάζει να προσφέρει πρόσβαση στα αρχεία του 2011, που περιλαμβάνουν 80 terabyte αρχειοθετημένου υλικού και γύρω στα 2,7 δισεκατομμύρια διευθύνσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο περιλαμβάνει δεδομένα που συγκεντρώθηκαν κατά το διάστημα 9 Μαρτίου έως 23 Δεκεμβρίου 2011 και αφορά τους πρώτους 1 εκατομμύριο ιστοχώρους του κόσμου, όπως αυτοί αξιολογούνται από την υπηρεσία Alexa. Στο υλικό, που διατίθεται σε μορφή WARC, περιλαμβάνεται κείμενο αλλά και όσα πολυμέσα (εικόνες, flash, βίντεο) μπορούσε να «συλλάβει» η μηχανή του Internet Archive ενώ, φυσικά, έχουν τηρηθεί οι οδηγίες που περιλαμβάνονται στα αρχεία robot.txt των ιστοχώρων (ώστε να μην αρχειοθετηθεί υλικό που ο ιδιοκτήτης του ιστοχώρου δεν επιθυμεί).

wide00002hostscrawled[1]

Ασφαλώς, λόγω του τεράστιου όγκου του, το υλικό δεν απευθύνεται σε όλους ούτε και γι’ αυτό διατίθεται στους ενδιαφερόμενους μόνο κατόπιν συνεννόησης. Εάν σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε πρόσβαση στο αρχείο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Internet Archive στο info [παπάκι] archive [τελεία] org και να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους το χρειαζόσαστε.

Πηγή: Internet Archive Blogs

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ