Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσοι από τους επισκέπτες του ιστοχώρου σας είναι πραγματικοί άνθρωποι και πόσοι είναι «αυτοματοποιημένοι επισκέπτες» ή αλλιώς, bots; Η απάντηση δεν αποκλείεται να σας ξαφνιάσει, αφού σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Incapsula, μόλις το 49% των επισκέψεων ενός ιστοχώρου προέρχονται από ανθρώπους. Το υπόλοιπο 51% προέρχεται από διάφορους τύπους bots, άλλοτε αθώους και επιθυμητούς και άλλοτε …όχι και τόσο.

Τα bots ευθύνονται για το 51% της κίνησης στον παγκόσμιο ιστό – «κακά» bots το 31%

Πιο συγκεκριμένα, τα «καλά» bots, που κατά κανόνα προέρχονται από τις μηχανές αναζήτησης που ελέγχουν κάθε τόσο τα websites για νέο περιεχόμενο, αποτελούν μόλις το 20% της συνολικής του κίνησης. Σύμφωνα, ωστόσο, με την Incapsula, το υπόλοιπο 31% αποτελεί κακόβουλα bots, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι επιβλαβή για τον ιστοχώρο.

Μάλιστα, το 5% έρχεται από εργαλεία hacking που προσπαθούν να εγκαταστήσουν απευθείας κακόβουλο λογισμικό, να «ψαρέψουν» αριθμούς πιστωτικών καρτών ή απλά να ρίξουν το website. Ένα άλλο 5% προέρχεται από τα λεγόμενα “scrappers”, εφαρμογές, δηλαδή, που προσπαθούν να κατεβάσουν και να αντιγράψουν μαζικά περιεχόμενο από έναν ιστοχώρο και ένα 2% από τα προγράμματα που ευθύνονται για το γνωστό μας spamming στα σχόλια των blogs και forums.

Τέλος, το υπόλοιπο 19% της κακόβουλης κίνησης προέρχεται από διαφόρων ειδών εφαρμογές παρακολούθησης, όπως για παράδειγμα spyware προγράμματα που προσπαθούν να εντοπίσουν αλλαγές στον ιστοχώρο για να ειδοποιήσουν τους ανταγωνιστές του.

Τα bots ευθύνονται για το 51% της κίνησης στον παγκόσμιο ιστό – «κακά» bots το 31%

Τα στοιχεία της Incapsula προήλθαν από την μελέτη 1.000 ιστοχώρων πελατών της εταιρείας, με μέση επισκεψιμότητα από 50.000 έως 100.000 επισκέπτες το μήνα.

Πηγή: Incapsula, via Neowin

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Τα bots ευθύνονται για το 51% της κίνησης στο web – «κακά» bots το 31%

Comments are closed.