Public Domain

Από την 1η Ιανουαρίου του 2012 ο Οδυσσέας, ένα από τα σημαντικότερα (και πιο δύσκολα) έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας απαλλάσσεται από πνευματικά δικαιώματα και γίνεται κοινό κτήμα (public domain). Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε μπορεί πλέον να το αναδιανείμει δωρεάν, να το μεταφράσει ή να το χρησιμοποιήσει ελεύθερα με οποιονδήποτε τρόπο. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τα υπόλοιπα έργα του Τζέιμς Τζόυς, καθώς και για αυτά της Βιρτζίνια Γουλφ αλλά και όλων των άλλων δημιουργών για τους οποίους συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τον θάνατό τους (1941).

Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά το μέγιστο χρονικό διάστημα για το οποίο ίσχυαν τα πνευματικά δικαιώματα ήταν τα 56 χρόνια από τη δημιουργία του έργου. Με αυτό το δεδομένο θα είχαμε σήμερα διαθέσιμα ως κοινό κτήμα έργα που δημιουργήθηκαν το 1955 όπως το «Η Λαίδη και ο Αλήτης» του Ντίσνεϊ, το «Κυνήγι του Κλέφτη» του Χίτσκοκ και την «Επιστροφή του Βασιλιά» του Τόλκιν.

Το 1976, ωστόσο, η διάρκεια των πνευματικών δικαιωμάτων επεκτάθηκε ώστε να συμπεριλαμβάνει ολόκληρη τη ζωή του δημιουργού συν 50 χρόνια ή 75 για την περίπτωση έργων που διατίθενται προς ενοικίαση. Με νέα τροποποίηση του 1998 το όριο αυτό επιμηκύνθηκε ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τα 70 και 95 χρόνια αντίστοιχα. Εάν δεν είχε συμβεί αυτή η τελευταία αλλαγή, σήμερα θα είχαμε διαθέσιμα όλα τα έργα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, τους Μοντέρνους Καιρούς του Τσάρλι Τσάπλιν αλλά και το πρώτο τεύχος του περιοδικού Life

Πηγή: The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Τα έργα των Τζόυς και Β. Γουλφ απαλλάσσονται από πνευματικά δικαιώματα

Comments are closed.