LibreOffice

Το LibreOffice, η σουίτα γραφείου που αποτελεί fork του OpenOffice, κυκλοφόρησε την τελική του έκδοση και είναι διαθέσιμο για κατέβασμα. Μεταξύ των νέων χαρακτηριστικών του περιλαμβάνεται η δυνατότητα εισαγωγής αρχείων SVG, όριο ενός εκατομμυρίου σειρών στην εφαρμογή λογιστικών φύλλων, πιο εύχρηστο μενού εκτύπωσης αλλά και ελαφρώς ανανεωμένη εμφάνιση. Οι μεγάλες αλλαγές, ωστόσο, δεν είναι ορατές στον τελικό χρήστη και αφορούν τον καθαρισμό του κώδικα της εφαρμογής.

image

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την ιστορία από την αρχή, αναφέρουμε εν τάχει ότι μετά την εξαγορά της Sun από την Oracle, εκφράστηκαν ανησυχίες ως προς τη στάση που θα διατηρούσε η τελευταία απέναντι στην open source σουίτα γραφείου Openoffice.org που ανήκε στη Sun. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθεί το LibreOffice, υπό την επίβλεψη του Document Foundation και με την υποστήριξη σημαντικών εταιρειών όπως οι RedHat, Canonical και Novell.

Οι διαφορές του LibreOffice σε σχέση με το OpenOffice, τουλάχιστον σε αυτή την έκδοση, δεν είναι ασφαλώς μεγάλες για τον τελικό χρήστη. Το LibreOffice 3.3 Final διατίθεται δωρεάν για Linux, Windows και Mac και μπορείτε να το κατεβάσετε από το libreoffice.org.

Πηγή: Cnet news

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

3 thoughts on “Κυκλοφόρησε η τελική έκδοση του LibreOffice 3.3

  1. Δεν καταλαβαίνω… Τόσοι καλοί προγραμματιστές που γράφουν κώδικα από μεράκι, δεν έχουν πάρει πρέφα από το 2007 ότι πρέπει να δημιουργηθεί στο libre office (πρώην open office) αντίστοιχο smart art και δυνατότητες προσθήκης εφέ στην επεξεργασία photo? Για να μην πούμε για το powerpoint 2010 που είναι αιώνες μπροστά. Ειδικά τα transition effects του τα συναντάς μόνο σε επαγγελματικές video editing εφαρμογές.

    Νομίζω ότι θα δούμε φως στο τούνελ μόνο άμα ασχοληθεί σοβαρά η canonical με το project, η το κάνει fork και αρχίσει να το αναπτύσσει. Αηδιάζω που χρειάζομαι το office 2010 και δεν έχω εναλλακτική λύση σε ανοικτό λογισμικό.

    • Δεν διαφωνώ… για να είμαι ειλικρινής μάλιστα, πιστεύω πως μια open source σουίτα γραφείου πιο ανταγωνιστική απέναντι στο MS Office, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα έφερνε πιο μαζικά τον κόσμο στο Linux.

  2. Pingback: Tweets that mention Κυκλοφόρησε η τελική έκδοση του LibreOffice 3.3 | Freeweird -- Topsy.com

Comments are closed.