Mackbook

Το πόσο δυσδιάκριτα έχουν γίνει πλέον τα όρια ανάμεσα στην «πραγματική» και τη διαδικτυακή ζωή καταδεικνύει η ιστορία μιας ασυνήθιστης καταδίωξης που διαδραματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, τον Καναδά και …το Twitter. Πρωταγωνιστής ήταν ο Καναδός @seanpower, του οποίου το macbook εκλάπη την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη και για να το βρει χρειάστηκαν μερικά tweets και το δωρεάν πρόγραμμα εντοπισμού υπολογιστών, Prey.

Συγκεκριμένα, τρεις μέρες μετά την κλοπή και ενώ ο @seanpower βρισκόταν στον Καναδά, θυμήθηκε πως είχε εγκαταστήσει στο mackbook του το Prey. Χάρη στο πρόγραμμα (το οποίο είχαμε παρουσιάσει πριν από ένα χρόνο), κατάφερε όχι μόνο να εντοπίσει την IP του laptop, αλλά και να πάρει φωτογραφία του κλέφτη. Η πρώτη του αντίδραση ήταν να κάνει tweet:

image

Χρησιμοποιώντας το Prey κατάφερε να ακολουθήσει τα ίχνη του κλέφτη, να τον φωτογραφίσει την ώρα που συνδεόταν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, στο Gmail και στο Skype, αλλά και να μάθει το πραγματικό του όνομα, το οποίο και δημοσίευσε.

Κι ενώ είχε ήδη, προφανώς, ειδοποιήσει την αστυνομία, τη λύση έδωσε ο @nickreese, που παρακολουθώντας τα tweets του @seanpower (με τον οποίο δεν είχαν γνωριστεί ποτέ) ακολούθησε τον δράστη ώσπου τον εντόπισε σε ένα μπαρ και μαζί με ένα δεύτερο άτομο τον προσέγγισαν και κατάφεραν να τον πείσουν να επιστρέψει τη συσκευή.

image

Όπως συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις που αποκτούν δημοσιότητα, ο ιδιοκτήτης δεν έκανε μήνυση στον δράστη και το «τέλος καλό, όλα καλά» μάλλον ισχύει για όλους (οι κακεντρεχείς βέβαια θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως το όλο σκηνικό θα μπορούσε να αποτελεί ένα έξυπνο διαφημιστικό τρικ).

Πηγή: Cnet News

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 17 Μαΐου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ