Microsoft

Όταν πριν από μερικούς μήνες έκανε την εμφάνισή του στη διεύθυνση socl.com η εικόνα του Tulalip, μιας υπηρεσίας από τη Microsoft που έδειχνε να έχει στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης, όλοι σκέφτηκαν πως η εταιρεία ετοιμαζόταν να μπει κι αυτή στο χώρο. Αν και η σελίδα αποσύρθηκε αυθημερόν και η Microsoft αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις φήμες, αποδεικνύεται τελικά ότι δοκιμάζει πράγματι κάτι που δεν μπορεί παρά να είναι κοινωνικό δίκτυο και που φέρει πλέον το όνομα Socl.

Όπως προκύπτει από τις αναφορές του The Verge, το περιβάλλον θυμίζει αρκετά αυτό του Facebook και περιλαμβάνει κάποια από τα γνωστά βασικά χαρακτηριστικά όπως τη δυνατότητα να ακολουθήσεις φίλους και να δεις τις τελευταίες τους ενημερώσεις.

Socl

Το ότι η ενημέρωση του status περιλαμβάνει την ένδειξη “What are you searching for”, έστω κι αν υπάρχει και η εναλλακτική ενός πιο «παραδοσιακού» τρόπου, αλλά και το κουμπί “Start a party” μας δίνει ίσως κάποιες ενδείξεις για τον χαρακτήρα της υπηρεσίας, που ίσως κινηθεί περισσότερο προς την πλευρά της διασκέδασης και ψυχαγωγίας των χρηστών και λιγότερο σε μια πλήρη εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικά η δυνατότητα του “Party” φαίνεται να είναι και το χαρακτηριστικό που η υπηρεσία θα προβάλλει ως αυτό που τη διαφοροποιεί κάπως από τον ανταγωνισμό, προσφέροντας τη δυνατότητα ομαδικής παρακολούθησης βίντεο – προς το παρόν, προερχόμενα μόνο από το YouTube

Socl

Το κατά πόσο η Microsoft έχει τα φόντα να σταθεί με ένα δικό της κοινωνικό δίκτυο απέναντι στο κατεστημένο των Facebook και Twitter ή ακόμη και απέναντι στο Google+, μιας Google που ελέγχει πολλές διαφορετικές πτυχές της καθημερινής δραστηριότητας των χρηστών, είναι κάτι που σίγουρα σηκώνει συζήτηση.

Ίσως, βέβαια, από την άλλη, η υπηρεσία να μην είναι απευθείας ανταγωνιστική των παραπάνω αλλά συμπληρωματική άλλων εργαλείων της Microsoft, όπως το Messenger, που ήδη ενσωματώνει κάποια δειλά στοιχεία κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και των ίδιων των επερχόμενων Windows 8. Το ότι το Tulalip, που φαίνεται να αποτέλεσε τον πρόγονο του Socl, διέθετε δυνατότητα σύνδεσης μέσω Facebook και Twitter, κάνει την θεωρία αυτή να μην φαίνεται και τόσο τραβηγμένη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν παραμένει απλώς προσωπική εικασία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του The Verge, η κλειστή δοκιμή του Socl πλησιάζει στο τέλος της και δεν αποκλείεται να το δούμε να διατίθεται σε περισσότερους χρήστες με τη μορφή κλειστής beta, προσβάσιμης μέσω προσκλήσεων.

Πηγή: The Verge

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Socl: Ακόμη ένα κοινωνικό δίκτυο, αυτή τη φορά από τη Microsoft

  1. Pingback: Socl: Ακόμη ένα κοινωνικό δίκτυο, αυτή τη φορά από τη Microsoft | Corner Cafe

  2. Pingback: So.cl από τη Microsoft: Ένα κοινωνικό δίκτυο για σπουδαστές

Comments are closed.