Η Mozilla αποφάσισε να εγκαταλείψει το, έτσι κι αλλιώς προσωρινό, όνομα Boot2Gecko στο λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει από τον περασμένο χρόνο, για χάρη του πιο οικείου και «πιασάρικου» Firefox OS. Ασφαλώς, με δεδομένο ότι το λειτουργικό σύστημα της εταιρείας έχει δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας αποκλειστικά διαδικτυακά πρότυπα και κυρίως HTML5, το να του δώσει, τελικά, το όνομα του browser της είναι μάλλον ταιριαστό (οι κακές γλώσσες, βέβαια, θα πουν ότι η λογική επιλογής του ονόματος θυμίζει υπερβολικά το Chrome OS).

Πέρα από την αλλαγή του ονόματος, η Mozilla ανακοίνωσε επίσης ορισμένες συνεργασίες με κατασκευαστές και παρόχους και όρισε την ημερομηνία για την κυκλοφορία των πρώτων συσκευών με το νέο λειτουργικό. Όπως είναι αναμενόμενο, το βάρος δίνεται σε αναπτυσσόμενες αγορές και καταναλωτές που δεν θέλουν να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Έτσι, τα πρώτα τηλέφωνα με το Firefox OS αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2013 στη Βραζιλία, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία για τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι συνεργασίες της Mozilla, πάντως, περιλαμβάνουν εταιρείες όπως οι Sprint (ΗΠΑ), Deutsche Telekom (Γερμανία), Etisalat (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), Smart (Φιλιππίνες), Telecom Italia (Ιταλία), Telefónica (Ισπανία) και Telenor (Νορβηγία).

firefox-os-home

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Firefox OS, μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα που του είχαμε κάνει τον περασμένο Μάρτιο (όταν μαζί με το insomnia.gr το είδαμε από κοντά στην έκθεση MWC της Βαρκελώνης).

Πηγή: Mozilla Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Το Boot2Gecko πέθανε – ζήτω το Firefox OS

  1. Pingback: Οι πρώτες εικόνες από το Firefox OS Marketplace

Comments are closed.