Καλώς ή κακώς, το διαδίκτυο σήμερα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη JavaScript, αφού χάρη σε αυτή είναι εφικτή η ανάπτυξη σύνθετων διαδικτυακών εφαρμογών. Αναγνωρίζοντας ότι η μηχανή JavaScript είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη ενός browser, η Mozilla αναπτύσσει το IonMonkey, που υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του Firefox σε ιστοχώρους που κάνουν εκτεταμένη χρήση της JavaScript.

Ο IonMonkey είναι ένας “Just In Time Compiler” (JIT), ένας «μεταγλωττιστής», δηλαδή, που παρεμβάλλεται ανάμεσα στον κώδικα της JavaScript και τον τελικό κώδικα της μηχανής, προκειμένου να τον βελτιστοποιήσει. Το αποτέλεσμα είναι μια σημαντική αύξηση της ταχύτητας που, σύμφωνα με τις δοκιμές της Mozilla, φτάνει έως και το 20% σε σχέση με την τρέχουσα έκδοση του Firefox 15.

chart_1[1]

Σε δημοσίευση στο blog του, ο David Anderson της Mozilla εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του IonMonkey, διευκρινίζοντας πως θα ενεργοποιείται σε εφαρμογές που έχουν μεγάλη διάρκεια εκτέλεσης της JavaScript. Για τον πιο βραχύβιο κώδικα θα χρησιμοποιείται μόνο ο JägerMonkey, η μηχανή JavaScript του Firefox.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ενώ οι Just In Time Compiler βελτιώνουν σημαντικά την απόδοση της JavaScript, η χρήση τους στην επερχόμενη έκδοση των Windows RT (που χρησιμοποιούνται από φορητές συσκευές με επεξεργαστές ARM) δεν επιτρέπεται, παρά μόνο από τον Internet Explorer 10. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της απόφασης της Microsoft τόσο από την πλευρά της Mozilla όσο και από την Google.

Προς το παρόν ο IonMonkey έχει ενσωματωθεί στην πειραματική nightly build του Firefox 18 και αναμένεται να φτάσει στους υπολογιστές μας με τη μορφή σταθερής έκδοσης στις αρχές του 2013.

Πηγές: Webmonkey, Cnet

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ