Η πρώτη αναβάθμιση του Firefox για το 2013 είναι γεγονός, με την τελευταία έκδοση του browser της Mozilla να φέρνει στους χρήστες της τρεις ενδιαφέρουσες λειτουργίες. Αυτό που ξεχωρίζει, κυρίως, είναι η βελτίωση της διαχείρισης της JavaScript μέσω του IonMonkey, γεγονός που υπόσχεται έως και 20% καλύτερες επιδόσεις.

Ο IonMonkey είναι ένας “Just In Time Compiler” (JIT), ένας «μεταγλωττιστής» που παρεμβάλλεται ανάμεσα στον κώδικα της JavaScript και τον τελικό κώδικα της μηχανής, προκειμένου να τον βελτιστοποιήσει. Το αποτέλεσμα είναι σημαντική βελτίωση της ταχύτητας σε ιστοχώρους που κάνουν εκτεταμένη χρήση της JavaScript.

Η άλλη ενδιαφέρουσα προσθήκη του Firefox 18 αφορά την υποστήριξη του WebRTC, ενός προτύπου που επιτρέπει στον browser να αποκτήσει πρόσβαση σε χαρακτηριστικά της συσκευής όπως η κάμερα και το μικρόφωνο. Μια γεύση από τις δυνατότητες του WebRTC μπορείτε να πάρετε από την σχετική επίδειξη που είχε κάνει η Mozilla τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ας σημειωθεί, πάντως, πως σε αυτή την έκδοση το WebRTC είναι απενεργοποιημένο και για να το χρησιμοποιήσετε θα πρέπει προηγουμένως να το ενεργοποιήσετε. Για να το κάνετε θα πρέπει να πληκτρολογήσετε about:config στη μπάρα διευθύνσεων, να βρείτε το media.peerconnection.enabled  και να ορίσετε την τιμή του στο True.

media-peerconnection-enabled[1]

Το τρίτο σημαντικό χαρακτηριστικό του νέου Firefox έχει να κάνει με την υποστήριξη των οθονών υψηλής ανάλυσης Retina σε συσκευές της Apple που τρέχουν το OS X 10.7 ή νεότερο.

Κατά τα άλλα, έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα ορισμού κινούμενων εικόνων ως φόντο του browser μέσω της λειτουργίας Personas (ναι, ξέρω, κι εσείς τώρα μαθαίνετε ότι υπήρχε τέτοια δυνατότητα), ενώ πραγματοποιήθηκαν μερικές ακόμα βελτιώσεις που απευθύνονται σε προγραμματιστές και δημιουργούς ιστοσελίδων.

Εάν χρησιμοποιείτε ήδη τον Firefox, μπορείτε απλά να περιμένετε την αναβάθμιση ή να την «εκβιάσετε» πηγαίνοντας στο Help / About Firefox. Εάν δεν τον έχετε εγκατεστημένο, μπορείτε να τον κατεβάσετε από την σελίδα λήψης της Mozilla.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ