Προσπαθώντας να βρω ένα πρόγραμμα που να μου επιτρέπει την εύκολη εισαγωγή προκαθορισμένων φράσεων και κομματιών κώδικα σε άρθρα του blog και μετά από μια-δυο αποτυχημένες δοκιμές, έπεσα πάνω στο PhraseExpress. Πρόκειται για μια μικρή εφαρμογή που όχι μόνο επιτρέπει την δημιουργία λίστας με φράσεις, εικόνες και μορφοποιημένα κείμενα, έτοιμα για απευθείας εισαγωγή σε οποιοδήποτε πεδίο με ένα κλικ, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και έναν πρακτικότατο clipboard manager, επιτρέποντάς σας να διαχειρίζεστε τις αντιγραφές και επικολλήσεις που κάνετε.

image

Η χρήση του PhraseExpress είναι απλή: μετά την εγκατάσταση «κάθεται» στην γραμμή εργασιών (tray) των Windows και στο δεξί ή αριστερό κλικ εμφανίζει όλα τα διαθέσιμα αποσπάσματα. Επιλέγοντας οποιοδήποτε από αυτά, το εισάγει στο πεδίο κειμένου ή στο έγγραφο στο οποίο βρισκόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή ο κέρσορας. Εναλλακτικά, η εισαγωγή μπορεί να γίνει με συντομεύσεις πληκτρολογίου ή ακόμη και αυτόματα, εμφανίζοντας σχετικές προτάσεις κατά την πληκτρολόγηση (κάτι πάντως που στα ελληνικά δεν κατάφερα να το κάνω να λειτουργήσει).

Το PhraseExpress υποστηρίζει την εισαγωγή όχι μόνο απλού κειμένου, αλλά και κάθε είδους μορφοποίηση που θα μπορούσε να γίνει στο Word (π.χ. πίνακες), όπως επίσης και εικόνες.

image

Επίσης, προσφέρει την επιλογή εγκατάστασης σε δίκτυο (Netword Edition), που δίνει τη δυνατότητα στον διαχειριστή να ορίσει τις διαθέσιμες φράσεις και να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτές ανά χρήστη.

image

Από εκεί και πέρα, είναι επίσης ένας πρακτικότατος clipboard manager, που μπορεί να μην έχει τις πολλές επιλογές του Ditto, είναι όμως αποτελεσματικότατο σε αυτό που κάνει, εμφανίζοντας είτε στο tray είτε με τη συντόμευση Ctrl+Alt+V λίστα με τα προηγούμενα κείμενα που έχετε αντιγράψει.

image

Κι αν αναρωτιέστε …ποιο λάκκο έχει η φάβα, το μοναδικό «σκοτεινό σημείο» του PhraseExpress αφορά τους όρους χρήσης του. Κι αυτό γιατί ναι μεν η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν για προσωπική χρήση, περιλαμβάνει ωστόσο έναν εσωτερικό μηχανισμό που ελέγχει ότι πράγματι δεν χρησιμοποιείται σε εταιρικά περιβάλλοντα.

Σύμφωνα με αυτό τον μηχανισμό, φράσεις του τύπου “Your order”, “Dear Customer”, “Thank you for purchasing…” κλπ συνιστούν «εμπορική χρήση» και όταν εντοπιστεί ότι χρησιμοποιούνται από τον χρήστη, εμφανίζονται κάθε τόσο μηνύματα που παραπέμπουν στην αγορά της εφαρμογής. Το ίδιο ισχύει επίσης και για την περίπτωση που το πρόγραμμα χρησιμοιείται σε εταιρικό δίκτυο. Όπως εξηγούν πάντως οι όροι χρήσης, ο μηχανισμός αυτός είναι εσωτερικός και δεν μεταδίδει κανενός είδους προσωπικά στοιχεία του χρήστη στο διαδίκτυο.

Σε γενικές γραμμές το PhraseExpress είναι ένα άκρως ενδιαφέρον δωρεάν πρόγραμμα που αξίζει της προσοχής σας, καθώς μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο ακόμη κι αν δεν ξέρατε μέχρι τώρα ότι το χρειάζεστε.

 

Το PhraseExpress είναι συμβατό με Windows XP, Vista και 7, σε 32bit και 64bit και στη σελίδα λήψης της εφαρμογής μπορείτε να το κατεβάσετε τόσο ως εκτελέσιμο αρχείο (exe και msi), όσο και ως .zip.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.phaseexpress.com

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 9 Μαρτίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

2 thoughts on “Το PhraseExpress υπόσχεται να σας γλιτώσει χρόνο από τη δακτυλογράφηση – και το πετυχαίνει!

  1. Pingback: Οι 10 καλύτερες εφαρμογές του 2011 από το Freeweird

  2. Pingback: 10+ δωρεάν προγράμματα για content managers και bloggers

Comments are closed.